Topmøde for de nye økonomiske giganter

Hu Jintao, Dmitrij Medvedev, Dilma Rousseff, Jacob Zuma og Manmohan Singh repræsenterer verdens nye, store økonomier. I dag samles de til topmøde.

Økonomi og storpolitik står på dagsordenen, når stats- og regeringscheferne fra Brasilien, Rusland, Indien og Kina i dag samles til topmøde på den sydkinesiske ø Hainan.

De fire såkaldte BRIK-lande omfatter ikke blot to af verdens folkerigeste nationer, men også en hastigt voksende del af verdensøkonomien og den politiske indflydelse, der følger heraf.

Gennem adskillige år har det stået klart, at der vil ske en magtforskydning fra de gamle industrilande til de nye store økonomier blandt udviklingslandene, men skiftet er accelereret som følge af finanskrisen og den verdensøkonomiske recession, der betyder, at industrilandene vil skulle bruge resten af dette årti på økonomisk genopretning; herunder især jobskabelse og gældsafvikling.

Topmødet på Hainan er det tredje for BRIK-landenes stats- og regeringschefer, og i år udvides BRIK til BRIKS, idet Sydafrika er inviteret med som en fast del af gruppen.

Fem hurtigløbere

..

Læs også