TDC til kamp mod statsfinansieret fiber til Læsø

Energinet.dk's beslutning om at etablere et fiberkabel til Læsø betyder nu, at TDC vil have myndigheder til at undersøge sagen.

Foto: Casper Balslev

Statens elvirksomhed, Energinet.dk, lægger til august et fiberkabel ned sammen med et nyt el-søkabel fra Jylland til Læsø.
 
Det sker, selvom TDC i forvejen har et fiberkabel fra Jylland til Læsø.
 
Energinet.dk planlægger at udleje den overskydende kapacitet i fiberkablet til andre udbydere.
 
"Her bliver det i direkte konkurrence med TDC og andre udbyderes infrastruktur, og det er selvfølgelig uacceptabelt for os," siger afdelingschef Henning Sørensen fra public affairs i TDC.
 
Fiberkablet, som Energinet.dk lægger ned, koster 1,5 millioner kroner, og det undrer Henning Sørensen, at statsvirksomheden ikke kan bruge TDC's kabel.
 
"Hvis vi taler om at lægge et fiberkabel for 1,5 millioner kroner for at dække den begrænsede kommunikation i deres elsystemer, så svarer det til at etablere en højhastighedsjernbane for at levere et julekort en gang om året," siger han.
 
Ifølge teknisk chef Henrik Riis fra Energinet.dk skal statsvirksomheden bruge fiberkablet til to ting. Den ene er at etablere en telekommunikationsring mellem Danmark, Sverige og Norge til strømstyring, mens den anden grund er til hurtigt at kunne afbryde strømmen i det nye kabel, hvis der skulle ske noget kritisk.
 
Henrik Riis erkender, at TDC's fiberkabel opfylder det sidste krav, men sårbarheden vil blive øget ved at benytte TDC's kabel, vurderer han.
 
Det argument køber TDC dog ikke.
 
"Der er rigtig mange virksomheder med mindst ligeså sårbar kommunikation, der allerede i dag benytter TDC's net, så det lyder som et søgt argument," siger Henning Sørensen. 

Går videre med sagen 

..

BRANCHENYT
Læs også