Banker sparker Ole Vagners eventyr omkuld

Efter næsten to års forhandlinger trækker bankerne tæppet væk under den danske ejendomsmatadors svenske ejendomsselskab.

En længere række udenlandske banker anført af britiske Barclays Bank sendte i går en konkursbegæring af sted mod Kefren Properties IX, der ejer 154 svenske ejendomme. Dermed falder den danske ejendomsinvestor og rigmand Ole Vagners redningsforsøg til jorden, og for op til nominelt 740 mio. kr. børsnoterede obligationer muligvis vil blive forvandlet til værdiløst papir.

»Jeg har i næsten to år forsøgt at få gennemført en rekonstruktion af selskabet. Men det har ikke været muligt at blive enig med de kreditorer, som ligger umiddelbart foran os, om et rekonstruktionsforslag, der ville have garanteret obligationsejerne en dividende på 30 pct.«, forklarer Ole Vagner.

Vagner købte for et par år siden halvdelen af aktierne i selskabet med den i dag 4,3 mia. kr. store gæld for en pris på en enkel euro.

Har ingen indflydelse


»Jeg ejer selv obligationer i selskabet med et pålydende på omkring 100 mio. kr. og en kursværdi på 22. Men jeg følte også, at jeg havde en forpligtelse over for de investorer, som jeg havde solgt obligationer til. Med den indleverede konkursbegæring har jeg ikke længere indflydelse på selskabet.«

Ifølge Vagner har Kefren til dato betalt alle renter og afdrag til tiden. Men selskabet var presset til inden november at finde nye ejere eller finansiering til ejendommene, da en række internationale banker med Barclays som den største havde meddelt, at de ikke ville forlænge selskabets lån.

At det ender med en konkurs her og nu hænger ifølge Vagner sammen med en finansiel rævekage bagt af et svensk ejendomsselskab, der ønsker at overtage ejendommene billigst muligt.

»Det svenske selskab Hemfosa er interesseret i at købe ejendommene. Det har overtaget en portion af juniorgælden i selskabet fra et konkursbo. Og det er den, som ikke vil være med til at deltage i det rekonstruktionsforsøg, som vi havde udarbejdet. For mig at se kan det hænge sammen med, at Hemfosa på den måde håber på at kunne overtage ejendommene til en lavere pris.«

Business er business


Det er nu op til svenske Catella Group at sørge for et hurtigt frasalg af ejendommene i en proces, der ifølge Vagner muligvis vil føre til færre penge til de yderste långivere set i forhold til hans plan.

Ole Vagner, som i øjeblikket opholder sig i Caribien, er dog ikke ophidset over Hemfosas dobbeltrolle som potentiel køber og spoiler for hans egen rekonstruktionsplan.

»Business er business. Vi har modstridende interesser, og jeg må tage dette som en sportsmand,« siger Vagner.

Læs også