Sænkede kreditudsigter for USA

Det danske obligationsmarked lå uden de helt store bevægelser det meste af mandagen, indtil kreditratingbureauet Standard & Poors skabte stor røre på de globale finansmarkeder ved at sænke sine kreditudsigter for den amerikanske økonomi.

Det sendte aktierne på en markant nedtur, mens investorerne i stor stil søgte flugt i sikker havn.

Den toneangivende, 10-årige statsobligation lukkede mandag 0,99 point højere i kurs 95,74 med en effektiv rente på 3,48 pct.

Kreditratingbureauet Standard & Poors sænkede mandag eftermiddag udsigterne for den amerikanske kreditværdighed til negativ fra tidligere stabil. Kreditratingen forblev på på AAA. Standard & Poors skrev, at de amerikanske politikere endnu ikke har kunnet enes om en strategi for at vende forværringen af landets finanser.

»Foreløbig er det kun en mindre bombe, men det har potentiale til at udvikle sig til en atombombe i forhold til den globale økonomi, lød det fra cheføkonom Jacob Graven hos Sydbank. Han pegede på, at reaktionen på de finansielle markeder er til at tage at føle på med svækket dollar, stigende amerikanske obligationsrenter og et dyk i de globale aktiekurser.

»For første gang bliver det nu stillet i udsigt, at USA kan miste topkarakteren, hvis ikke den økonomiske politik snart strammes kraftigt for at nedbringe det store offentlige underskud, noterede cheføkonomen. Jacob Graven mener dog ikke, at meddelelsen fra S&P var overraskende .

»USA's offentlige underskud og gældsætning er på højde med de værst plagede europæiske landes,« påpeger han.

Men hidtil har USA haft en særstatus på de finansielle markeder, da det er verdens største økonomi, verdens mest likvide finansielle system og indehaver af verdens reservevaluta.

Det finske parti Sannfinländerna, som er EU-kritisk, har vundet en jordskredssejr. Valget betyder, at partiet bliver Finlands tredje største parti. Det har svækket euroen pga. frygt for, at finnerne nu vil være skeptiske i forbindelse med hjælpepakker til gældsplagede lande.

Ritzau Finans

Læs også