Nedvurdering af USA udløser chokbølger

Økonomi: USA's topkarakter på AAA er ikke længere stabil, men negativ, siger Standard & Poor's. Regeringen afviser den ubehage- lige justering som en politisk vurdering, men det globale marked lod sig ikke berolige.

Savannah

Voksende bekymring over USA's store budgetunderskud slår nu ud i lys lue, efter at kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's, S&P, nedjusterede sin bedømmelse af den amerikanske gæld fra stabil til negativ.

Skønt S&P fastholdt topkarakter til verdens største økonomi med sin AAA vurdering og fastslog, at risikoen for at denne vurdering ændres i løbet af de kommende to år næppe er mere end 33 pct. Det var advarsel nok til at sende aktiekurser kloden rundt på en dramatisk nedtur.

Hermed understregede det internationale marked, at USA statslige budgetunderskud på mere end 1.500 mia. dollars og en gæld, der nærmer sig 14,3 mia. dollars, ikke kun er et amerikansk, men et globalt problem.Den amerikanske regering reagerede da også i løbet af få minutter på advarslen fra S&P med en erklæring om, at der var tale om en politisk bedømmelse, som man ikke skulle tage alt for alvorligt. Denne holdning blev støtte af S&P's to konkurrenter Moody's og Fitch, der begge fastholder deres topkarakterer.

»Moody's reagerer ikke på S&P's skridt. Moody's vurdering af USA's AAA karakter er fortsat stabil,« fastslog bureauets talsmand Eduardo Barker.

For Standard & Poor's er det ikke de hastigt voksende tal, der giver anledning til voksende bekymring, men derimod i højere grad de skarpe politiske modsætninger, som efter sidste efterårs midtvejsvalg har vanskeliggjort bestræbelserne på at nå frem til et kompromis.

»Mere end to år efter, at den nuværende krise begyndte, er amerikanske politikere endnu ikke nået til enighed om, hvordan den finanspolitiske nedtur skal vendes. De har heller ikke taget fat på det langsigtede økonomiske pres,« hævdede analytikeren Nikola Swann.Obamas plan


..

Læs også