Lussinger til gældsplaget verden

Mandagen blev tumultarisk i Europa, hvor finnerne stemte så EU-skeptisk, at det kostede Spanien dyrt i renteudgifter, og hvor rygterne om en græsk gælds- tragedie svirrede.

Afstanden mellem de gode og de onde i euroområdet blev betydeligt større i går, og det finansielle marked løber rådvild rundt mellem de to lejre.

»Det har været en ekstrem dag, og man sidder med en fornemmelse af, at man ikke aner, hvad man kan stole på,« siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

En kæmpe megafon brølede i går flere gange »Bøh!!« ind i det i forvejen ekstremt nervesvækkede finansmarked i Europa.

Fra morgenstunden stillede en finsk folkeafstemning spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er muligt for eurolandene at blive enige om hjælpepakker. Nationalistpartiet »True Finns« tordnede frem i valget og har nu 39 ud af 200 pladser i det finske parlament.

Partiet har erklæret sig modstander af EU's hjælpepakker, og derfor skabte valgsejren betydelig usikkerhed om den fremtidige støtte til de gældsplagede lande.

Det fik Spanien prompte at føle, da landet mandag formiddag holdt auktion over statsobligationer under en refinansiering af gæld. I marts forlangte investorer 2,13 pct. i rente for at låne den spanske stat penge, men den steg i går til 2,77 pct.

»Det finske valg var sikkert en medvirkende årsag til, at auktionen i Spanien endte med relativt høje renter. De højere renter i Spanien vil ikke ramme de spanske forbrugere med det samme, men det vil gøre den økonomiske situation i Spanien værre, og det er bekymrende. Det er en af grundene til, at vi mandag så investorer søge mod tyske obligationer for at finde sikker havn, da man er usikker på fremtidens lånepakker i euroland,« siger Jens Søndergaard, seniorøkonom i Nomura med ansvar for Europa.

Tyske statspapirer


..

Læs også