Danskerne vil have små biler

Salget af personbiler er steget de seneste 16 måneder i træk - og det er fortsat de mindre biler, som trækker væksten.

Leasingaftaler er for alvor med til at sætte fart i det danske bilsalg, som i marts var på det højeste niveau siden 1999 for den måned. Samtidig var der en vækst i salget af nye biler på 17 pct. sammenlignet med den tilsvarende måned i fjor.

Det fremgår af nye tal fra organisationen De Danske Bilimportører. Tallene viser, at der i marts blev registreret 16.381 nye personbiler. Ud af dem var de 4.684 leasede.

Statistikken viser også, at i forhold til februar dykkede salget dog en lille smule i marts. Alligevel er tallene ifølge økonomer en klar indikation på udviklingen i dansk økonomi og privatforbruget.

»Det kræver luft i budgetterne og en tro på fremtiden, før de danske familier og virksomheder forpligter sig til større faste omkostninger såsom bilkøb. Det er derfor et sundt tegn for dansk økonomi,« vurderer økonom Mira Lie Nielsen, Dansk Erhverv.

Det lille dyk fra februar til marts skyldes ifølge chefanalytiker Michael Stæhr, Sydbank, at højere brændstofpriser begynder at få indflydelse på forbrugernes adfærd.

»Tallene for bilsalget viser, at når danskerne i disse tider skal bruge penge, vælger mange at købe en ny bil eller skifte den gamle ud. Set over det seneste kvartal er salget af biler til husholdningerne steget med hele 10 pct. uden de leasede,« lyder vurderingen fra Sydbank-analytikeren.

Bilimportørernes tal viser, at det fortsat især er de mindre biler, som trækker salget op. Samtidig er der dog tegn på, at de større modeller også kommer mere frem blandt de indkøbte personbiler.

»Efterspørgslen breder sig langsomt fra den lille klasse til også at omfatte både mellemklassen og de lidt større biler. Det stemmer godt overens med den fortsatte optimisme og investeringslyst,« mener Bent Mikkelsen, adm. direktør for bilimportørernes brancheforening.

Hans vurdering lyder, at bilsalget fortsætter i en positiv retning gennem den resterende del af 2011. Bent Mikkelsen mener dog, at væksten ikke vil fortsætte i det nuværende niveau.

Ud over stigning i salget af personbiler er der høj fart i afsætningen af varebiler til erhvervslivet. Det salg steg med hele 51 pct. i marts sammenlignet med samme måned i 2010. I alt blev der den seneste måned solgt 2.052 varebiler.

Læs også