SAS fløjet agterud

Det skandinaviske flyselskab har tabt omsætning og markedsandele i de seneste år. Konkurrenterne er kommet bedre gennem krisen.

SAS er kommet væsentligt dårligere gennem de seneste års krise for luftfarten end konkurrenterne. Det skandinaviske flyselskab har tabt massive markedsandele og mistet milliardomsætning. Samtidig har koncernen været præget af betydelige underskud, mens de fleste af rivalerne har klaret sig igennem en af de vanskeligste perioder for luftfarten nogensinde med markant færre økonomiske skrammer.

Siden 2007 har SAS tabt en fjerdedel af omsætningen, som er skrumpet til 33,7 mia. kr. Ingen andre af de nærmeste konkurrenter har oplevet samme nedtur. Tværtimod har flere af dem været dygtige til at fylde hullet efter SAS. I samme periode har Norwegian således fordoblet omsætningen, og det norske lavprisselskab har år efter år øget trafikken, mens SAS har tabt titusindvis af passagerer. Også lavprisoperatører som Ryanair og Air Berlin har øget omsætningen. Både Lufthansa, Air France-KLM, British Airways og Finnair har klaret sig forholdsvis bedre end SAS, der fortsat med solid margin er Skandinaviens største luftfartsselskab.

Det viser en gennemgang af de seneste års regnskaber fra en række af Europas førende luftfartskoncerner, som Dansk Aktie Analyse har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Én lang nedtur

..

Læs også