Tronen vipper under dollaren

Den aktuelle tillidskrise til USA kunne være endt i et blodbad for den amerikanske dollar. Men hverken euroen eller den kinesiske valuta er klar til at overtage verdensherredømmet. Magtovertagelsen er udskudt i nogle år, men den hellige grønne seddel er ikke velforvaret.

Der findes ikke mange pletter på jorden, hvor dollaren ikke kan bruges som gangbar mønt. Sådan vil det være i nogle år endnu, men den akutte tillidskrise for amerikansk økonomi er et varsel om, at dollarens særstilling er på vej ud.

Det vurderer flere finanseksperter efter mandagens chok på de finansielle markeder.

»Vi har et finansielt system, der er baseret på den amerikanske dollar. Derfor slår det hårdt, når der viser sig dyb mistillid til den amerikanske økonomi. Men der er ingen tvivl om, at slaget mod dollaren havde været betydeligt større, hvis der havde været et reelt alternativ til den amerikanske valuta,« siger Flemming J. Nielsen, senioranalytiker i Danske Bank.

Det seneste chok kom mandag, da det amerikanske kreditvurderingsbureau Standard & Poor's (S&P) sagde det unævnelige, nemlig at der en reel risiko for, at bureauet sænker karakteren for den amerikanske kreditværdighed fra topkarakteren AAA. Faktisk siger S&P, at der lige nu er 1/3 chance for, at det sker, fordi de amerikanske politikere ikke har demonstreret en vej ud af det enorme statsunderskud, som opbygger en enorm gæld.

Dermed signalerer S&P også, at den amerikanske dollar som valuta ikke er et stensikkert papir.

En reservevaluta

..

Læs også