Klassikere i en spansk krisetid

Verdens største klubopgør mellem Real Madrid og FC Barcelona er i år vokset endnu større med fire drabelige dyster på under tre uger. I den gravalvorlige økonomiske situation giver Spaniens to fodboldmastodonter befolkningen lidt andet at tale om.

Det er sandhedens time for Spaniens økonomi, men også for landets to fodboldflagskibe, Real Madrid og FC Barcelona.

Fire gange inden for 18 dage mødes to af verdens mægtigste fodboldklubber, og det har givet de økonomisk trængte spaniere lidt andet at tænke på midt i al elendigheden, hvor der florerer forlydender om, at folk er begyndt at stjæle kloakriste rundt om i landet og sælge dem til jernhandlere for at få et par euro til at stå krisen imod med.

Økonomisk slås landet med 4,3 mio. arbejdsløse. Det er en ledighedsprocent på næsten 20, og ungdomsarbejdsløsheden er mere end dobbelt så stor. Den gode nyhed er, at der er spændende fodbold i vente. Den dårlige er, at udsigten til bedring på arbejdsmarkedet er til at overse - særligt for de unge.

Fleksibilitet er et fremmedord, og virksomheder er bange for at hyre, fordi de ikke kan fyre uden store omkostninger.

Og i den offentlige sektor er det lige så svært. Jobsikkerheden er total, men det er arbejdsiveren ikke. Der er eksempler på folk, der møder ind kl. 9 om morgenen, og som noget af det første går til frisør det meste af formiddagen for så at vende tilbage til arbejdet - indtil omkring kl. 14.30, når arbejdsdagen slutter.

Aviser har valgt side

..

Læs også