Banker lokker med høje renter

Private investorer kan få op til 8,75 pct. i rente ved at stille penge til rådighed for Østjydsk Bank eller Arbejdernes Landsbank, men hver én krone kan blive tabt, hvis banken går ned. Flere styrkelser af pengetanken er på vej.

Nu kan private investorer for alvor begynde at lukrere på bankernes krise.

For i disse dage er flere af landets banker i gang med at sælge ud af ansvarlig kapital - og så hedder renten pludselig mere end 8 pct. i forhold til de 1,5 pct., man kan få i rente på et normalt indlån.

Ulempen er så, at man risikerer at tabe hver en øre, hvis banken går ned.

En af de banker, som er i fuld gang med at fylde pengetanken, er Østjydsk Bank, der netop har skudt gang i både salg af aktier og ansvarlig kapital, hvoraf sidstnævnte udløser en årlig rente på 8,75 pct.

Ifølge bankens direktør Jens Vendelboe skal de i alt 110 mio. kr. bruges til at sikre banken på lang sigt, så banken er solid nok til at gøre sig fri af statsgarantier for 1,75 mia. kr. og et statslån på 160 mio. kr. via bankpakke II, som banken betaler 11 pct. i rente for:

»Vi gør det primært for at forberede os på udløbet af statsgarantierne i 2013. For der kan sagtens komme tryk på, når en række banker står og mangler de penge op til udløbet. Derfor vil vi gerne være på forkant,« siger Jens Vendelboe.

Direktøren vil bruge pengene til at betale statslånet tilbage og derved spare renteudgifter.

Vælger man at købe bankens aktier, kan eksisterende aktionærer få en rabat på hele 61 pct. ved at købe de nye aktier.

»Vi vælger at give den rabat på grund af markeds- forholdene. Og emissionen er da også med fortegningsret for eksisterende aktionærer,« siger Jens Vendelboe.

De puster sig op


..

BRANCHENYT
Læs også