Omstridt ebh-revisor kommer for Revisornævnet

Selv om en uvildig rapport om ebh-krakket allerede i oktober 2009 anbefalede Erhvervs- og Selskabsstyrelsen at indklage en stærkt kritiseret revisor for Revisornævnet, er sagen først nu sendt afsted.

Efter mere end 18 måneders dyb granskning har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen besluttet at indbringe en af de centrale personer i skandalen om ebh-fondens krak for de statsautoriserede revisorers højeste organ, Revisornævnet.

Han hedder Jens Peter Egebjerg Hansen og er udover at være statsaut. revisor samtidig partner i BDO Scanrevision i Nykøbing Mors.

Jens Peter Egebjerg Hansens centrale rolle i ebh-sagen blev allerede i efteråret 2009 kulegravet i to advokatundersøgelser, der begge udløste kritik af hans rolle.

Således anbefalede advokat Carsten Fode i en bestilt granskningsrapport om ebh-fonden allerede i oktober 2009, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen indledte en disciplinærsag mod revisoren.

Granskningsmanden påtalte bl.a., at Jens Peter Egebjerg Hansen burde have taget langt flere forbehold i de regnskaber for fonden, som han reviderede fra 2005 til 2007.

I strid med loven


For eksempel burde den statsautoriserede revisor have bemærket, at det var i strid med lov om erhvervsdrivende fonde, at ebh-fonden i 2005 garanterede for bankens køb af selskabet Midtfactoring.

Revisoren blev desuden kritiseret for ikke at have skrevet en påtegning i regnskabet om, at ebh-fonden havde støttet banken ved at udbetale 5,5 mio. kr. i ekstra løn til bankdirektørerne.

Samtidig fandt advokaten det kritisabelt, at revisoren tilsyneladende ikke havde reageret på, at ebh-fondens bestyrelse ikke havde godkendt en milliard-handel i en ejendomshandel.

Siden måtte revisoren fra Mors også indkassere kritik fra advokaterne Mogens Skipper Petersen og Henrik Stenbjerre for bl.a. at have deltaget i bankens bestyrelsesmøder, efter at han var fratrådt som revisor - valgt på generalforsamlingen.

For at sikre en revisors uafhængighed må han, ifølge loven, højst revidere det samme selskab syv år i træk. Derefter skal han holde en pause i mindst to år.

Ramte loftet


Men selv om Jens Peter Egebjerg Hansen ramte dette loft og blev udskiftet på bankens generalforsamling i marts 2007, fortsatte han med at deltage i bestyrelsesmøderne.

Jens Peter Egebjerg Hansen måtte i 2009 indkassere en skriftlig påtale fra sit eget firma BDO Scanrevision for angiveligt to gange at have boet gratis i en luksuslejlighed i Sydspanien, som var stillet tilrådighed af en stor kunde.

Revisornævnet har beføjelser til at idømme bødestraf eller i værste fald at fratage en indklaget revisor sin autorisation.

BRANCHENYT
Læs også