Send flere euro, tak

EU-budget: EU-Kommissionen foreslår, at EU's budget i 2012 vokser med næsten 5 pct.

Men der er på forhånd lagt op til et slagsmål. En række lande mener nemlig, det vil være et forkert signal på et tidspunkt, da regeringer skærer i de nationale budgetter.

Tilvæksten er 6,2 mia. euro til et samlet budget på 132,7 mia. euro (990 mia. kr.). Og forslaget kritiseres af flere medlemslande.

»En stigning på 4,9 pct. er ikke acceptabel for os,« siger en talsmand for den britiske regering.

Det er den britiske premierminister, David Cameron, der har ført an i kritikken af EU-Kommissionen, og han har fået følgeskab af Frankrig, Tyskland, Finland og Holland. De fem lande bidrager til halvdelen af EU's budget.

Budgettet skal nu til forhandling blandt de 27 medlemsstater og behandles af Europa-Parlamentet.

Budgetkommissær Janusz Lewandowski forsvarer det fremlagte budget og siger, at det indeholder beskæring og eliminering af en række programmer, og at der er tilført tre milliarder euro til projekter, der understøtter beskæftigelsen og EU's udenrigspolitiske rolle.

Kommissionen har bedt om en 8,4 pct. stigning til 45,1 mia. euro til strukturfonde. De bruges primært til at udvikle fattige regioner i EU og er de senere år især gået til de tidligere kommunistiske lande i Østeuropa.

/ritzau/AFP

BRANCHENYT
Læs også