Kampvalg om landbrugets toppost

Meget tyder på et overraskende kampvalg om landbrugets absolutte toppost.Stærke kræfter forsøger at overtale en af erhvervets mest erfarne profiler til at gøre comeback.

Et bemærkelsesværdigt comeback kan være undervejs i toppen af dansk landbrug.

Erhvervets store brancheorganisation Landbrug & Fødevarer skal vælge ny formand på et ekstraordinært delegeretmøde 24. maj, og alt har hidtil tydet på, at den nuværende viceformand, Niels Jørgen Pedersen, ville blive kåret til topposten uden modkandidater.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger arbejder lokale landboforeninger imidlertid på at overtale en af erhvervets skarpeste og mest rutinerede profiler til at stille op som modkandidat. Personen, der lige nu hviskes om i krogene, er Martin Merrild. Hvis han vælger at stille op, vil valget 24. maj med et slag ændres fra en rutinepræget kåring til et dramatisk og uforudsigeligt kampvalg.

Trak kandidatur i 1995


Martin Merrild var allerede i 1995 kandidat til erhvervets topposter, som dengang var formandsposten i De Danske Landboforeninger og posten som præsident i Landbrugsraadet. Umiddelbart inden det afgørende valg trak Martin Merrild imidlertid sit kandidatur på grund af alvorlig sygdom i familien.

Siden har den nu 56-årige Martin Merrild erhvervet en betydelig politisk rutine. Han har i en periode været 1. viceborgmester i det daværende Ringkøbing Amt og blev siden borgmester i Struer Kommune. Her er han i dag 2. viceborgmester. Sideløbende med karrieren i lokalpolitik har Martin Merrild i 19 år været formand for Struer Landboforening, og han har siden 1994 haft topposter i fjerkræbranchen, hvor han i dag er formand for Det Danske Fjerkræraad. Martin Merrild er kendt som en skarp debattør, der hurtigt kan analysere og formidle erhvervets problemer. Hans budskaber er som regel slagkraftige, ofte provokerende og som regel leveret med et glimt i øjet.

Flere kilder påpeger, at netop disse kvaliteter er, hvad Landbrug & Fødevarer har brug for nu.

Den seneste tid har den store brancheorganisation været genstand for heftig intern kritik. I både København og flere jyske byer har lokale grupper af landmænd arrangeret store demonstrationer, som har været vendt mod både regeringens miljøplaner og erhvervets egen organisation. Mange landmænd herunder flere formænd for lokale landboforeninger har udtrykt frustration over at topfolkene i Landbrug & Fødevarer har valgt en meget diskret, dialogsøgende linje i forhold til det politiske system.

En behændig mand


Konflikten trådte tydeligt frem, da 1.500 landmænd med 500 traktorer for nylig var samlet til demonstration i København. Lige inden demonstrationen tog Landbrug & Fødevarer afstand fra aktionen og fastslog, at vejen frem er »dialog, faglighed og konstruktive forslag.«

De, der støtter Martin Merrild, vurderer, at han ville være behændig nok til at undgå sådan en konflikt med organisationens egne medlemmer. Han kunne lyder vurderingen fastholde den konstruktive dialog med politikerne, og samtidig levere de skarpe budskab, som de kriseramte og pressede landmænd ønsker at høre.

Det ventes, at det i løbet af få dage vil blive afklaret, om Martin Merrild stiller op til topposten. Udslagsgivende bliver formentlig, hvilken grad af opbakning han kan finde hos den håndfuld store landboforeninger, der råder over det største antal delegerede i Landbrug & Fødevarer. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Martin Merrild.

BRANCHENYT
Læs også