Obama i skattekrig mod olieselskaber

Vrede over høje benzinpriser kan koste Obama jobbet i 2012. •Derfor langer præsidenten nu ud efter skattefradrag til olieselskaberne.

Washington

Hvis man kører i en ottecylindret Ford Mustang, Dodge Challenger eller Chevy Silverado pick up truck, begynder selv en literpris på 5 kr. ved tankstationen at gøre ondt i tegnebogen.

I takt med krisen i Mellemøsten er de ellers lave benzinpriser i USA tordnet i vejret, og det begynder at påvirke humøret hos rigtig mange amerikanere.

I hvert fald er det svært at åbne for en nyhedsudsendelse uden at se en reportage med vrede bilister, der hævder, at bunden nu igen er ved at gå ud af deres økonomi.

Bilister er vælgere, og præsident Barack Obama er klar over, at for mange vælgere er benzinprisen mindst lige så vigtig som Mellemøsten, når de skal sætte deres kryds.

Ifølge en måling foretaget af ABC News og Washington Post støttes Obama kun af 39 pct. af de vælgere, der brokker sig over benzinpriserne. 60 pct. af midtervælgerne, som Obama får brug for igen i 2012, siger, at benzinpriserne kan få dem til ikke at stemme for Obama.Overskud i vente


Forleden erkendte præsidenten, at der ikke findes nogen magisk formel til at bringe priserne ned. Men samtidig benyttede han vreden til at gå til angreb på de amerikanske olieselskaber, der netop i disse dage er klar med nye regnskaber med forventede kæmpemæssige overskud.

Takket være penge og hære af gavmilde lobbyister har selskaberne altid haft stor indflydelse i Kongressen, og det har bl.a. ført til skattefradrag på over 4 mia. dollars for olieselskaber, der leder efter nye steder at bore.

»De høje oliepriser giver så rigeligt selskaberne et incitament til at investere i udvinding af olie i USA uden skattefradrag,« skriver Obama i et brev til Kongressen.

Det er ikke hans første angreb på olieindustriens særlige fordele. Obama har igennem hele sin præsidentperiode forsøgt at sælge det budskab, at det ville være klogere at bruge de penge, som staten forærer til rige olieselskaber, på at investere i teknologi, der kan nedbringe amerikanernes høje energiforbrug.Vedvarende energi


Præsidenten har en overordnet politik om at nedbringe USA's afhængighed af importeret olie gennem energibesparelser, investeringer i vedvarende energi og en forøgelse af den hjemlige olie- og gasproduktion.

Foreløbig har han dog ikke haft held med at overtale sine kritikere. Selv om den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, forleden erklærede sig parat til at se på oliefradraget, slog hans talsmand senere bak.

»Formand Boehner ønsker at øge produktionen af amerikansk energi og begrænse vores afhængighed af udenlandsk olie, og han er kun interesseret i reformer, der sænker priserne på energi og skaber amerikanske arbejdspladser,« sagde talsmanden Brendan Buck.BRANCHENYT
Læs også