Nokia lukker i Danmark

Et kraftigt hug med sparekniven fjerner Nokias udviklingsafdeling fra Danmark. 950 medarbejdere mister jobbet.

Da Claudia Simonsen i marts blev spurgt, om hun ville være ny adm. direktør for Nokia i Danmark, sagde hun ja. Hidtil havde hun være HR-direktør og en del af den danske ledelsesgruppe.

»Jeg tænkte, at det ville blive en spændende udfordring at fortsætte udviklingsafdelingens arbejde,« siger hun.

Mindre end en måned senere får hun at vide, at mere end 950 ud af 1.003 medarbejdere skal fyres. Kun 20 sælgere og marketingfolk bliver tilbage i Danmark.

»Det er en forfærdelig besked at måtte give medarbejderne. Forfærdelig trist. Vi bidrager med værdi til Nokia, og jeg er derfor rigtig ked af at skulle meddele det her,« siger hun.

Claudia Simonsen er selv en af de medarbejdere, som stopper, når udviklingsafdelingen er totalt lukket ned om 18 måneder.

»Det valg har jeg selv truffet. Jeg har ingen ambition om at fortsætte i Nokia. Jeg vil gerne dedikere min energi og mine kræfter på den her opgave. Desuden har jeg familie i Danmark, og et andet job i Nokia ville i givet fald blive i udlandet,« forklarer hun.

En brændende platform


I februar traf Nokias nytiltrådte topchef en beslutning, som nu har fået konsekvenser i Danmark. Han beskrev Nokias situation som at stå på »en brændende boreplatform«, hvor valget enten er at blive fortæret af flammerne eller at hoppe i det iskolde vand.

Nokia valgte at hoppe. Og det iskolde vand var for Nokia at indlede et strategisk samarbejde med Microsoft om smartphones, hvor den fremtidige udvikling blev baseret på Microsofts software.

I starten forsikrede Nokia, at den beslutning ikke ville berøre de danske arbejdspladser. Her udviklede Nokia-medarbejderne primært software til de mere simple telefoner, som hidtil har være store salgssucceser i nye markeder som bl.a. Kina.

Opgaverne flyttes til Kina
Men kort før påske fik Claudia Simonsen at vide, at hun og den øvrige udviklingsafdeling skulle afskediges og opgaverne flyttes til bl.a. Kina.

»For Nokia er dette en strategisk beslutning og et led i strategien, så det er den rigtige beslutning. At vi skal afskedige 950 medarbejdere er så en trist konsekvens af strategien,« siger hun.

Selve opgaven - med at lukke udviklingsafdelingen og finde nye fremtidsmuligheder for de 950 medarbejdere - ser hun sig til at løse professionelt.

»Mit job har ændret karakter, det kan man vist godt sige. Men det er ikke blevet mindre betydningsfuldt. Det er næsten blevet mere betydningsfuldt. Det er en af mit livs vigtigste opgaver, rent professionelt, og det er en opgave, som skal gøres ordentligt. Det ligger mig meget på sinde,« forklarer hun.

Risikovillig kapital


Bl.a. stiller Nokia risikovillig kapital til rådighed til medarbejdere, som vil bruge afskedigelsen til at tage springet til at blive selvstændige - og måske levere udvikling til Nokia.

Og Nokia hjælper med at skabe kontakt mellem Nokia-medarbejdere, som skal have nyt job og interesserede danske virksomheder.

»Vi har allerede fået de første henvendelser. Og er der virksomheder, som mangler dygtige ingeniører eller udviklere, så skal de bare ringe til mig,« fastslår Claudia Simonsen.

BRANCHENYT
Læs også