…227, 228, 229 skattestigninger

Den borgerlige regering hæver i gennemsnit en af erhvervslivets skatter eller afgifter hver anden uge.Det forværrer virksomhedernes konkurrenceevne, fastslår økonomer.

229 skattestigninger har ramt dansk erhvervsliv, siden VK-regeringen overtog magten i 2001.

Det viser et notat fra Skatteministeriet.

Regeringens skattepolitik kritiseres for at forværre den danske konkurrenceevne.

»De højere skatter påvirker helt klart konkurrenceevnen. Det er der ingen tvivl om,« siger Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Da VK-regeringen kom til magten i 2001, indførte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) et skattestop, der som udgangspunkt indebar, at skatter og afgifter ikke kunne hæves.

»Under Nyrups regeringstid er skatter og afgifter steget en gang om måneden. Det er tid til forandring,« skrev Anders Fogh Rasmussen i et debatindlæg i Politiken.

Men siden da har alene erhvervslivet fået pålagt en skat eller afgift hver 14. dag.

»Det er skuffende med så mange forhøjelser. De skaber usikkerhed i virksomhederne om, hvad fremtiden bringer, og de risikerer at skabe tilbageholdenhed med at investere,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Han udelukker ikke, at enkelte afgifter kan være adfærdsregulerende, og at det giver nogle langsigtede positive konsekvenser, men han frygter, at de mange skattestigninger får virksomheder til at bosætte sig i andre lande end Danmark.

»Mobiliteten over landegrænserne bliver stadig større, så der er ingen tvivl om, at afgiftsforhøjelserne har konsekvenser,« siger han.

Kunder forsvinder


..

Læs også