Statsministeren lufter vækstplaner

Den kommende vækstpakke bør tilgodese eksporten til de hurtigt voksende økonomier, gavne de mindre virksomheder og hjælpe flere indvandrere i arbejde.Sådan lød beskeden fra statsministeren på et møde i Venstres Erhvervspolitiske Forum i går.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lettede i går på sløret for, hvad regeringens længe ventede vækstplan fra regeringen vil indeholde.

På Venstres Erhvervspolitiske Forum på Christiansborg sagde statsministeren, at en vækstpakke bør hjælpe danske virksomheder med at trænge ind på de hurtigt voksende eksportmarkeder i bl.a. Indien, Kina og Brasilien.

Desuden bør man styrke vækstbetingelserne for de mindre og mellemstore virksomheder, som står for langt den største jobskabelse i Danmark, påpegede han.

Der mangler ikke entreprenørånd herhjemme, mente Lars Løkke Rasmussen, men de små virksomheder vokser sig kun sjældent store, fordi der er mange forhindringer på deres vej.

Fokus på indvandrere


Statsministeren rundede af med at opfordre til at skabe tiltag, som kunne sluse flere med indvandrerbaggrund ind på arbejdsmarkedet og ind i et arbejde.

Han henviste til en nylig rapport fra Integrationsministeriet, som påviser, at den lave erhvervsdeltagelse blandt indvandrere hindrer vækst.

»Vi må have rettet mere fokus på de områder, som kan skabe vækst. Det er her, potentialet er størst,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren kaldte desuden sin 2020-plan for »én stor vækstpakke,« fordi den har til hensigt at øge arbejdsudbuddet og at sikre balance i de offentlige finanser - en forudsætning for, at der er penge til at investere i bl.a. uddannelse og teknologi.

Med Lars Løkke Rasmussens præsentation lægger regeringen en smule afstand til den lange liste af anbefalinger, der kom fra dens eget vækstforum i marts.

Forummet gjorde op med tanken om at fokusere på enkelte grupperinger i erhvervslivet og i stedet skabe bedre rammebetingelser for alle virksomheder.

Sammen med 2020- planen ventes den kommende vækstpakke at udgøre fundamentet i regeringens valgplatform.

Vækstpakken bør ifølge Philip Schrøder, professor i økonomi på Handelshøjskolen ved Aarhus Universitet, fokusere på det basale.

»Det der betyder noget for Danmark i 2020, er de helt grundlæggende ting. Ting som uddannelse, demografi og at åbne grænserne for dem, som vil lave forretninger her i landet. De ting er de sande vækstmotorer,« konstaterede Philip Schrøder.

»Det kan regeringen kun støtte ved at forbedre rammebetingelserne,« sagde han.

Øget eksport


I et andet initiativ lød det i går fra Økonomi- og Erhvervsministeriet, at man havde indledt drøftelser med en række erhvervsfolk og forskere med henblik på at forbedre eksporten af sundheds- og velfærdsteknologi.

Industrien består bl.a. af virksomheder inden for lægemidler og hjælpemidler som høreapparater og medicoteknisk udstyr.

Eksporten på området er næsten fordoblet siden 2000 til knap 62 mia. kr., omtrent 12 pct. af den samlede eksport ifølge ministeriet.

Initiativet lægger bl.a. op til at udbygge samarbejdet mellem offentlige og private virksomheder inden for sundhedssektoren. Hospitaler vil således pr. 1. juni få lov til at sponsorere innovationsprojekter, så private virksomheder kan skyde penge i projekter på sygehusene til afprøvning af ny teknologi.

Flere styrkepositioner


Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vurderer, at der ikke er brug for flere statslige penge til at få initiativerne søsat.

»Inden for sundheds- og velfærdsområdet, særligt på lægemidler, hjælpemidler samt medicoteknisk udstyr, har Danmark allerede en række styrkepositioner og klarer sig godt i den internationale konkurrence. Det skal vi fortsat understøtte i vækstpolitikken,« sagde Brian Mikkelsen.

Læs også