Danmark hænger i bremsen

Vismændene og OECD er bekymrede for dansk konkurrenceevne. • Selv om eksporten når før-kriseniveau, løber de andre endnu stærkere.

Hvis ikke Danmark får bedre styr på sin konkurrenceevne, er der risiko for, at dansk økonomi mister kontakten til det europæiske opsving og ende i en mangeårig vækstkrise.

Det scenario bekymrer to førende eksperter i dansk økonomi, OECD-økonomen Jørgen Elmeskov og overvismand, økonomiprofessor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen. Begge forsøger stadig at finde ud af, om den recession, som dansk økonomi har vist sig at være i ved udgangen af 1. kvartal, er blivende.

»Skulle det gå så galt i 2. kvartal, og er der fortsat pæn vækst i euroland, begynder det at ligne en afvigelse. Så skal man udover at løsne finanspolitikken overveje, hvad der er galt. Den første kandidat er konkurrenceevnen,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

»Skrækscenariet er, at vi først ser virkningerne af udhulingen af konkurrenceevnen nu, da krisen kradser,« siger overvismanden.

I går kunne tal fra Danmarks Statistik fortælle, at dansk eksport vokser pænt og er tilbage på niveauet fra før krisen. Men problemet er, at de lande, som vi gerne skulle følges med, vokser endnu hurtigere.

»Konkurrenceforholdene i Danmark blev meget betydeligt forværret op gennem 2000'erne, og der er behov for at genvinde den forværring. Udfordringen er sådan set klar nok. I det lys kan man godt være bekymret for den langsigtede vækst i Danmark,« siger Jørgen Elmeskov, direktør og en af OECD's ledende økonomer.

Begge hælder stadig til, at den negative vækst i første kvartal i år var en midlertidig foreteelse. Men selv hvis det vender til økonomisk vækst, er problemet med konkurrenceevnen tilbage.

BRANCHENYT
Læs også