Bekymring for Torm blandt storbanker

Det kriseramte rederi Torms to hovedbankforbindelser Nordea og Danske Bank udtrykker bekymring for rederiet.Det forventede tab frem til 2012 overstiger 1 mia. kr., og ifølge Danske Bank er værdierne i rederiet meget tæt på at være fuldstændig udhulede.

Både Nordea og Danske Bank er alvorligt bekymrede for udviklingen i tankrederiet Torm. Denne melding kommer, efter tankraterne er faldet betydeligt den senere tid efter et spinkelt opsving i maj måned.

Dugfriske analyser fra begge banker viser således, at de voldsomme tab og faldende fragtrater meget vel kan betyde, at Torm kommer til at bryde sine låneaftaler med selv samme banker.

De dystre udmeldinger fra især Danske Bank og også Nordea, der samtidig er Torms primære bankforbindelser, har blandt andet været medvirkende til, at Torms aktiekurs er faldet med næsten 15 pct. siden tirsdag morgen.

Samtidig fastslår Danske Bank, at der ikke skal mere til end et dyk på 10 pct. i skibsværdierne, før de samlede værdier i det underskudsgivende tankrederi nærmer sig et rundt nul.

»Med kun 15 pct. af skibsdagene i 2011 dækket ind, kan de svage spotrater betyde en nedjustering fra Torm i løbet af sommeren,« fastslår Danske Bank i sin analyse.

Skal genforhandle lån


Bankens analytikere konkluderer samtidig, at Torms hovedaktionær Gabriel Panayitoides ligeledes er tæt på at bryde sine låneaftaler med bankerne i sit amerikanske rederi Excel Maritime, hvilket skaber yderligere usikkerhed om Torms emission senere på året.

Hos Nordea fastslår man samtidig, at der skal urealistisk høje rater til, før Torm kan klare at refinansiere sin gæld i 2013 alene via driften. Her skal tankrederiet nemlig genforhandle lån for op imod 5 mia. kr., og det er ifølge den nordiske storbank meget tvivlsomt, om Torm kan klare det, som tingene ser ud i skrivende stund.

Nordea påpeger samtidig, at der er akut fare for, at Torm kommer på kant med de lånevilkår, som bankerne har opsat for rederiets lån, hvis ikke der sker noget drastisk.

Alt dette på trods af, at Torm grundet regnskabsteknik endnu ikke har været tvunget til at nedskrive værdien af sine skibe, selv om al logik tilsiger, at rederiet ikke ville kunne få samme pris for dem i dagens marked.

Torm har dog også en låneklausul, der betyder, at der altid skal være over 300 mio. kr. i selskabets likvide beholdning, og det er her, at rederiet ifølge Nordea kan komme i problemer.

»Torm vil bryde klausulen omkring minimum-likviditet på 300 mio. kr. uden en emission i 2011. Yderligere kapitaltilførsel på mellem 680 og 730 mio. kr. er dog nødvendig enten via ny emission, salg og leasebacks af skibe eller andre finansielle kilder,« skriver banken.

Emission er rigtig


Hos Torm erkender chef for Investor Relations Sune S. Mikkelsen, at raterne i den seneste tid har været imod Torm.

»Siden maj og frem til i dag er raterne svækket. Det er det hele generelle billede, vi ser. Det sker, efter vi så en fornuftig udvikling fra februar til maj blandt andet drevet af situationen i Japan,« siger han.

Investor Relations-chefen understreger samtidig, at man fra Torms side er tryg ved, at en emission på en halv milliard er det rigtige at gøre, selv om aktiemarkedet ved flere lejligheder har stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt beløbet burde være langt større og desuden rejst tvivl om storaktionær Gabriel Panayotides' lyst og vilje til at deltage i den forestående emission.

»Vi har siddet og regnet på, at en emission på en halv milliard er rigtig for os. Og aktionærerne har givet tilsagn om at deltage. Selvfølgelig er det ikke endnu et juridisk bindende tilsagn, for det kommer først, når det endelige prospekt foreligger,« siger Sune S. Mikkelsen.

BRANCHENYT
Læs også