Forbrugerne flygter fra lån

Fastforrentede lån er ikke populære blandt danske forbrugere.

Hvis udviklingen fra de sidste 10 år fortsætter, så er fastforrentede lån en uddød race om syv til otte år.

Det fortæller Danske Banks chefstrateg, Anders Nellemose, der dog ikke tror, de vil gå de traditionelle lån helt så galt. Nationalbankens seneste tal viser, at variabelt forrentede realkreditobligationer nu står for 67,8 pct. af de samlede realkreditobligationer. Det er en voldsom vækst i forhold til for 10 år siden, da tallet var 10,4 pct.

»Hvis udviklingen fortsætter, er fastforrentede lån en uddøende race. En ren fremskrivning af udviklingen fra de seneste 10 år vil gøre fastforrentede lån til en saga blott allerede om 7-8 år. Jeg tror nu ikke, at det går så galt, for der vil altid være kunder hvis temperament er mere passende til fastforrentede lån,« skriver Anders Nellemose.

Han forsvarer samtidig lånetypen og vurderer, at de mange variable lån ikke nødvendigvis er farlige for låntagerne.

»Det kommer an på husstandens samlede økonomi og temperament. Det drejer sig om at se tingene i sammenhæng. Lånet i boligen skal vurderes i forhold til ens samlede formueforhold. Hvis man har en stor andel af sin formue placeret i fast ejendom, vil et fastforrentet lån som udgangspunkt og på den korte bane give en lavere samlet risiko,« skriver Anders Nellemose.

Han råder til, at låntagere altid skal låne med udgifterne til en fast rente in mente, og så bruge de billigere variable lån til at skaffe ekstra likviditet.

»Hvis du har lån med variabel rente af nød, dvs. din økonomi er hårdt spændt for og din levestandard vil blive påvirket af rentestigninger, er det risikofyldt,« skriver chefstrategen.

BRANCHENYT
Læs også