Dansk økonomi på fortsat skrump

Danmark forblev lige akkurat i recession i årets tre første måneder trods en positiv justering af tallene. En stigning i ledigheden for maj forstærkede blot usikkerheden om den økonomiske fremtid.

Økonomien skrumpede i de første tre måneder af året på trods af en lille opjustering.

Der var heller ikke positive takter at finde i de seneste arbejdsløshedstal fra maj, som viste, at ledigheden blev banket tilbage til niveauet i februar.

Der tegner sig nu et billede af en yderst moderat økonomisk vækst i 2011, som ikke er nok til at vende bøtten på arbejdsmarkedet.

De seneste tre måneders mildest talt tvetydige nøgletal gør, at mange økonomer ikke længere tager et styrket opsving for givet.

Den store joker er stadigvæk, at husholdninger og virksomheder ikke er begyndt at bruge mærkbart flere penge på trods af, at forbrugerundersøgelser viser, at humøret er blevet bedre de seneste måneder.

De seneste ugers intensivering af den europæiske gældskrise og tegn på afmatning i USA truer med at slå skår i den spirende selvtillid og dæmpe væksten i eksporten, som ellers har været det eneste lyspunkt i år.

»Samlet giver dagens tal altså ikke noget opløftende billede af dansk økonomi. Vækstnedgangen viste sig ganske rigtigt mindre end ventet, men det er tydeligt, at der endnu ikke er tilstrækkelig gang i dansk økonomi til for alvor at føre til en mere markant bedring på arbejdsmarkedet, som kunne sætte gang i en mere positiv spiral for økonomien,« siger Jes Asmussen, cheføkonom hos Handelsbanken.

Mindste margin

..

BRANCHENYT
Læs også