Kommissæren er klar til kamp

Interview: Fiskerikommissær Maria Damanaki forventer hårde forhandlinger om en reform af EU's fælles fiskeripolitik, der er slået fejl. Der er efter hendes mening ingen alternativer til en stor omlægning med radikale forandringer.

BRUXELLES

Hun har tidligere spillet en hovedrolle i oprør og store politiske forandringer. Da var målet at få skabt demokrati gennem et opgør med hjemlandets militærdiktatur. Nu skal hun stå i spidsen for et helt andet og mere fredeligt opgør, som dog nok kommer til at blive en hård kamp. Der skal nemlig gøres op med en mangeårig politik i et af Europas ældste erhverv.

Fra det store kontor på niende sal i EU-Kommissionens hovedkvarter, den karakteristiske Berlaumont-bygning, har EU's fiskerikommissær udsigt over Bruxelles og de nærliggende EU-institutioner. Netop der, i Ministerrådet og Europa-Parlamentet, skal hun de kommende måneder sikre sig opbakning hos politikere og ministre til en grundlæggende fiskerireform.

Målet er at reformere den nuværende fælles fiskeripolitik, som dækker de fælles farvande for EU's 27 medlemslande. Et opgør som den græske EU-kommissær Maria Damanaki er klar til:

»Siden jeg blev fiskerikommissær i fjor, har jeg indset behovet for en stor reform. Der må satses på en radikal reform, for vi kan ikke længere leve med den nuværende måde, som fiskeripolitikken kører,« siger Maria Damanaki, mens hun byder velkommen på kontoret.

Oprørets stemme

..

BRANCHENYT
Læs også