Græske milliarder søger ly i London

Den græske middelklasse følger velhaverne til Storbritannien i et forsøg på at sikre deres penge. I løbet af det seneste år har grækere ført 330 mia. kr. ud af landet.

London

Mens græske politikere i går hev landet tilbage fra den økonomiske afgrund og blåstemplede en ny, kontroversiel spareplan, fortsatte mange grækere jagten på en sikker havn for deres sparepenge. Og for mange er svaret London.

I fashionable kvarterer som Chelsea, Knightsbridge og Mayfair kan man for 2,5 mio. kr. kun få en lillebitte studielejlighed. Men denne del af markedet er sejlet igennem finanskrisens frysende vande som en isbryder uden bakgear. Alene i år ventes priserne at stige med 8 pct. Det har gjort London til en attraktiv investering og har skabt en ny tilstrømning af grækere.

»Vi har mærket en støt stigende interesse fra grækere det seneste år svarende til omkring 20 pct. Vi får måske 10-15 henvendelser hver uge. Det er ikke store tal, men vi kan mærke, at køberne er meget mere målrettede end tidligere, og mange taler om den usikre situation i Grækenland som årsagen,« siger Andrew Ellinas, direktør i ejendomsmæglerkæden Sandfords.

Ifølge Panos Koutsogiannaki, en græsk-australsk mægler fra Hyde Park Agencies, der altid har haft gode forbindelser til Grækenland, er den store bølge fra sidste år med købere med budgetter uden loft forsvundet. I stedet er det nu den græske middelklasse, som ønsker at sikre sine penge.

»Det, vi ser nu, er købere med mere realistiske budgetter. Det er købere, som hele livet har arbejdet hårdt for deres penge og nu vil placere dem et sikkert sted,« siger Koutsogiannaki.

Grækerne udgør kun en lille del af de udenlandske købere på dette marked, som er domineret af nyrige kinesere, russere og folk fra Mellemøsten. Det Arabiske Forår har også fået antallet af arabiske købere til at vokse. Men grækerne er stærkt repræsenteret blandt europæiske købere. For nyligt havde Koutsogiannaki f.eks. en køber, som lagde 11 mio. kr. på bordet efter kun at have set ejendommen på nettet. Interessen er blevet styrket af den lave vekselkurs på pundet i forhold til euroen.

Sammenlagt har rige grækere ifølge det græske finansministerium det seneste år ført op mod 330 mia. kr. ud af landet. En del heraf er havnet i London, og chefresearcher fra ejendomsmæglerkæden Savills, Lucian Cook, forudser, at den nye krise potentielt kan udløse en endnu større bølge af nye købere i London, som bliver set som en sikker, langtidsinvestering.

Spørger man det det britisk-græske handelskammer i Athen, mener direktør og advokat Harris Ikonomopoulos imidlertid, at størstedelen af dem, som ønsker at flytte deres penge, allerede har gjort det.

Den største kapitalflugt fandt sted i november og december, og han har en klar opskrift på, hvad der skal til for at få folk til at flytte penge tilbage igen.

»Krisetider giver altid nye muligheder. Sådan er det også i Grækenland, men før Grækenland bliver attraktivt igen, skal regeringen gennemføre reformer, så ministre ikke er undtaget for straf. Parlamentet og ministeriet skal adskilles, og der skal indføres en øvre skattegrænse for at hive investorer tilbage,« siger han og påpeger, at det vil kræve, at den opsvulmede, ufinansierede offentlige sektor bliver dramatisk mindre.

Det er et galopperende offentligt underskud, som driver krisen og nu tvinger George Papandreous regering til at gennemføre drastiske reformer. Alligevel er Ikonomopoulos ikke voldsomt optimistisk.

»Grækenland har så meget potentiale, men græske politikere har mistet jordforbindelsen. De har ikke viljen til reformer, og jeg håber, at vi snart får et valg.«..

BRANCHENYT
Læs også