Nye oprykkere i den globale hakkeorden

Økonomi: I London rangeres verdens vigtigste økonomier i fire divisioner, og som i sportsverdenen kæmpes der om oprykningspladserne.

Ingen er vel længere i tvivl om, at Grækenland ligger faretruende tæt på nedrykning fra Europas økonomiske superliga. Den truende økonomiske nedsmeltning forplanter sig til andre sfærer af nationens økonomiske og finansielle rangering end den, der handler om at betale regninger til tiden.

Financial Times og FTSE børsen i London opererer et barometer over nationers markedsmæssige kompetencer. Alle økonomier af betydning er rangeret i fire divisioner i forhold til styrke og kapacitet.

I modsætning til sportens verden er der ikke lige mange hold i hver og ingen automatisk op- og nedrykning. Der justeres løbende, men der sker ingen forhastede degraderinger eller forfremmelser. Før en nation ændrer status, tilbringer den minimum 12 måneder på en observationsliste, og der foretages kun ændringer én gang om året i september med virkning fra midten af juni det følgende år.

I forrige uge fejrede tre lande oprykning. Malaysia, Tjekkiet og Tyrkiet avancerede til det, der svarer til 1. division (Advanced Emerging Markets) - altså lige under Superligaen.

I alt 72 lande er rangeret. Danmark ligger sammen med 24 andre i Superligaen (Developed markets). Der er nu 9 i 1. division (Advanced Emerging Markets), 13 i 2. division (Secondary Emerging Markets) og 25 i 3. division (Frontier Markets).

Udenfor systemet lever alle de, der slet ikke er kvalificerede til at spille med, fordi de ikke opfylder minimumskriterierne. Landene i topgruppen skal opfylde samtlige 15 overordnede kriterier. Grækenland står allerede på observationslisten, og lige nu ligner det en sikker nedrykning til efteråret.

Og hvad kan man så bruge det til?

I modsætning
til kreditvurderings-institutternes registrering af de hurtige overophedninger og tilbageslag, registrerer dette barometer de lange strukturelle trends. Den slags bruges overordnet til at vurdere renteniveauer, sætte priser på finansielle ydelser og vægte papirer i globale porteføljer. Ikke præcis som ratingbureauerne, der fra den ene dag til den anden kan nedgradere den græske statsgæld til junkbond-status.

Grækenlands nedrykningsfare har principielt ikke noget at gøre med, hvordan regeringen agerer indenfor rammerne, men afspejler alligevel tendenserne for en nations fremskridt eller forfald. Derfor er der altid fokus på hvilke nationer, der bevæger sig op i den globale fødekæde.

For Malaysia, Tyrkiet og Tjekkiet afspejler oprykningen en langvarig og stabil fremgang. På observationslisten over boblere står Taiwan på tærsklen til at rykke op i Superligaen, Thailand til 1. division, Kuwait til 2. division og Ghana og Kasakhstan til at blive lukket ind i varmen i 2. division.

Fra hver
sit udgangspunkt er de alle sammen rykket stærkere end konkurrenterne i den globale hakkeorden.

For Malaysia har det taget 13 år at komme over konsekvenserne af den asiatiske krise i 1997-98. Dengang begik regeringen en strategisk fejl ved at indføre en række protektionistiske sanktioner med tilbagevirkende kraft. Det har taget mere end et årti at genvinde omverdenens og investorernes tillid.

Naboer og genboer som Thailand, Sydkorea og Indonesien tog krisen rent på kæben eller slugte IMFs skrappe medicin og har for længst lagt den bag sig. Malaysias forsøge på at snyde på vægten blev dyrt i det lange løb og kunne måske tjene som en advarsel til Grækenland om at face the music.

Tjekkiet har fået fuld speed på Skoda-økonomien et par årtier efter kommunismens fald og er som en af den gamle Østeuropas frontrunnere nu i samme liga som Polen og Ungarn. Tyrkiet er historien om det gamle imperium, som fik en kurv af den rige EU-prinsesse ovre på den anden side af Bosporus og i stedet har genetableret de årtusindgamle økonomiske forbindelser mod øst og nordøst.

Et kig ned over Superligaen afslører, at ingen afrikanske, sydamerikanske, østeuropæiske eller muslimske lande er med dér.

Tættest på oprykning er Taiwan.

Men der rykkes nede i de sekundære rækker, samtidig med at tendensen i tiden er, at traditionelle superliga-nationer må kæmpe hårdt for at blive hængende.

BRANCHENYT
Læs også