Virksomhederne er ikke længere sultne efter realkreditlån

Der er flere tegn på, at den massive vækst i efterspørgslen efter realkredit-finansiering har toppet.

Realkredittens udlån til virksomhederne overhalede allerede for to år siden de klassiske banklån målt på volumen.

Men væksten er aftagende, lyder det fra to af de største spillere. Realkreditudlånet til ikke-finansielle virksomheder stiger fortsat, viser nye tal fra Nationalbanken, men realkreditinstitutterne støder snart hovedet mod loftet.

Sådan lyder vurderingen fra både Realkredit Danmark og Nykredit, der ser flere tegn på, at den massive vækst i efterspørgslen efter realkredit-finansiering har toppet.

Realkreditinstitutternes samlede udlån til ikke-finansielle virksomheder er lige nu omkring 543 mia. kr., viser Nationalbankens tal for maj 2011. Det tal vil fortsat stige, men ikke i samme tempo som man har set de seneste par år.

»En af drivkrafterne bag den vækst vi har set i realkreditlånene er, at over en periode er priserne på finansiering steget. Derfor søger virksomhederne derhen, hvor de kan få de billigste engagementer. Og derfor har der været en naturlig søgning mod realkreditten, fordi det er en anden funding-model, som i en periode har været billigere end traditionel bankfinansiering,« siger kreditchef hos Realkredit Danmark, Michael Hermansen til FinansWatch.

Aftagende vækst


Fremadrettet vurderer han dog, at væksten i realkreditlånene må forventes at aftage, da der har været et prisdyk på ejendomsmarkedet, hvilket sætter en naturlig dæmper for, hvor meget finansiering man kan rykke over i realkreditten.

»Prisfaldet på ejendomsmarkedet begrænser potentialet for nyudlån. Og vi kan se, at den gennemsnitlige behæftelse af ejendommene er steget, så væksten må antages at ville aftage,« siger Michael Hermansen.

Også koncerndirektør hos Nykredit, Karsten Knudsen, ser en aftagende vækst i de kommende år.

»Der er lidt vækst at hente endnu på realkreditsiden, men den største del af bevægelsen er aftaget, fordi de fleste virksomheder har kigget deres passivside igennem for at se, hvordan de kan optimere deres gældssammensætning,« siger han.

»Samtidig ser vi, at efterspørgslen efter finansiering er meget afdæmpet på nuværende tidspunkt. Kreditefterspørgslen er simpelthen lavere i disse måneder end den var i starten af året,« lyder det fra Nykreditdirektøren.

Hos Realkreditrådets direktør, Ane Arnth Jensen, er det opfattelsen, at væksten i lånetypens udbredelse primært skyldes, at det har været billig finansiering de senere år.

»Vi har vist under krisen at man kan sælge realkreditobligationer, altså har vores funding været på plads. Så kunderne kunne få adgang til lån hos os, fordi der ikke har været nogle begrænsninger på fundingsiden,« siger hun.

Læs også