Minister raser over sjusk

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er rystet over en ny rapport, der viser, at kommunerne slækker på aktiveringen.

Ledige danskere på kontanthjælp gør sig selv en bjørnetjeneste, når de udebliver fra aktiveringen, for så er det sværere at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Samtidig koster det kommunerne dyrt at se gennem fingre med det.

Sådan lyder opsangen fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) oven på en ny rapport fra Pensionsstyrelsen, der viser, at kommuner enten bevidst eller ubevidst slækker på kravene til kontanthjælpsmodtagere.

Gennemsnitligt er der fejl i hver fjerde sag, når kommunerne fører tilsyn med, om de ledige er til rådighed for arbejdsmarkedet og deltager i aktiveringen.

I Furesø og Kerteminde er fejlprocenten på hhv. 73 og 67, og det er rystende, mener beskæftigelsesministeren, som allerede har haft et møde med Pensionsstyrelsen om rapporten.

Forskel på kommuner


»Der er meget stor forskel på kommunerne, og jeg må sige, at det er absolut utilfredsstillende, at nogle kommuner har så høj en fejlprocent. Vi har en aktiv arbejdsmarkedspolitik, og hvis man som kontanthjælpsmodtager ikke deltager i de kurser og den aktivering, man kan få, så står man reelt ikke til rådighed for arbejdsmarkedet,« siger Inger Støjberg.

Hun peger på, at kommunerne ikke får noget ud af at lempe reglerne for de ledige.

»Jeg kan ikke forstå, hvis nogle kommuner ser gennem fingre med aktiveringen, for det koster jo en kommune dyrt i overførselsindkomster, når kontanthjælpsmodtagerne ikke kommer tilbage på arbejdsmarkedet igen. Derfor er det mig en gåde, hvis det er tilfældet,« lyder det fra ministeren.

Hun vil nu have Pensionsstyrelsen til at følge op på fejlsagerne.

Noget gør vi rigtigt


»Det er vigtigt at få nogle af de gode kommuner til at lære fra sig. Derudover skal Styrelsen se på nogle af de kommuner, der har haft en anderledes praksis.«

Inger Støjberg lægger vægt på, at Danmark har et af de laveste ledighedstal i Europa, og at 10.000 danskere finder et nyt job hver uge.

»Så et eller andet må vi jo gøre rigtigt i Danmark, og den aktive arbejdsmarkedspolitik er et af de vigtigste elementer. Det ville være en falliterklæring, hvis man opgav den politik i en krisetid,« siger beskæftigelsesministeren og tager selv hul på debatten om pisk eller gulerod.

»Det er selvfølgelig altid godt at finde en balance, men det synes jeg allerede, at vi har gjort på området. Dermed ikke sagt, at der ikke er ting, der kan forbedres.«

Læs også