Dansk kreditklemme spidser til

En kreditklemme kan være på vej i Danmark, viser de seneste udlånstal. En rapport peger på, at visse brancher har svært ved at få kreditter - og at det kan blive værre fremover.

Stigende problemer for virksomheder og private med at låne penge er en ny konsekvens af bankernes problemer. Det kan ramme landets økonomi som en ødelæggende kreditklemme - en situation, man fra regeringens side flere gange under krisen har iværksat drastiske tiltag i form af bankpakker for at undgå.

En analyse fra Danske Markets ovenpå de seneste udlånstal levner ingen tvivl om, at kreditklemmen tager form.

»Baseret på det seneste fald i udlån i maj, ser det i stigende grad ud til, at vi er på vej mod en kreditklemme. Bankernes udlån falder hurtigt for især lån til ikke-husholdninger, og de kan ikke absorberes af lån via realkredit. Man bør ikke ignorere disse tal, for de vil ikke alene have en negativ effekt på bankernes indtjening. De vil også med tiden ramme dansk økonomi generelt,« fremgår det af rapporten, der også peger på, at lille efterspørgsel på lån også er udtryk for svaghedstegn for økonomien.

Udlån til erhvervsvirksomheder via pengeinstitutter er faldet siden september 2010 og er nu 12,3 pct. lavere end for et år siden.

I Økonomi- og Erhvervsministeriet er man opmærksom på problemet. En gruppe følger nemlig hele tiden mulighederne for, at virksomheder og private kan optage lån. Den seneste rapport kom i weekenden - og den er bestemt ikke positiv.

Sværere at låne


..

Læs også