Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Vindmølle-guldfeber griber britiske landmænd

Britiske landmænd har udsigt til kæmpegevinster ved at lægge jord til nye vindmøller.

Arkivfoto

En ny guldfeber fejer ind over Storbritannien. Denne gang er det dog ikke jagt på ædelt metal - men vind, som stiller landmænd store summer i udsigt.

Det skriver britiske The Telegraph.

Udviklere af vindmølleparker drager med en stor pose statsstøttede midler i lommen rundt for at overtale jordejere til at omdanne agerjord til vindparker og tjene kassen. Eksempelvis har en landmand i Northumberland modtaget tolv henvendelser fra forskellige udviklere, oplyser en jordagent fra George F. White.

Og der er udsigt til en god forretning. En enkelt 400-fod høj mølle kan sikre landmanden helt op til 60.000 pund om året, hvilket langt overgår en gennemsnitlig landsmandsindkomst på 47.000 pund.

Ikke alle er imidlertid begejstrede, og modstandere hævder, at landskabet vil blive forpestet af vindmøller.

- Det er som en guldfeber, men med statsstøttet vindenergi. Slutresultatet bliver, at kapløbet om vind truer med at forpeste landet. Omfanget af ansøgninger om byggetilladelser er svimlende. De jagter landmænd, som sidder hårdt i det, udtaler Andrew Joicey, jordejer og talsmand for Save Our Unspoilt Landscape.

Vind er en markant mere indbringende forretning end landbrug, forsikrer Geroge F White, og man oplyser, at nogle landmænd tænker på, om de vil irritere naboerne ved opførelse af møller, mens andre ikke bekymrer sig.

Grundet offentlig støtte kan udviklerne se frem til endnu større indtjeninger end landmændene. Driftsresultat. John Constable, direktør for tænketanken Renewable Energy Foundation, vurderer, at hver vindmølle vil kunne generere cirka 660.000 pund om året til udvikleren.

Halvdelen af beløbet stammer fra salg af el, mens resten, omkring 330.000 pund stammer fra tilskud.

BRANCHENYT
Læs også