Boligejere rammes af negativ prisspiral

Uroen i finanssektoren rammer danskerne tredobbelt i form af dyrere banklån, øgede renter på rentetilpasningslån og højere bidragssatser på lån.

Foto: Casper Dalhoff & Colourbox, Kollage: Mattias Grøndal AXELSEN SANNE VILS

Alle danskere med gæld kommer til at mærke den seneste tids uro om finanssektoren. Det kan snildt blive til flere tusinde kroner om året - især hvis man hører til den gruppe, der har realkreditlån med årlig rentetilpasning.

De psykologiske økonomiske effekter af situationen kan blive så voldsomme, at en negativ spiral trækker dansk økonomi ind i en ny recession, advarer eksperter.

Ifølge beregninger fra Danske Banks privatøkonomiske ekspert Las Olsen betyder den seneste uro om realkreditten, som i går tog alvorlig drejning med nedgraderingen af tre danske realkreditselskaber, øgede priser på realkredit (bidragssatser) samt rentestigninger for sammenlagt 0,25 pct. Det skal lægges oveni, at renten forventes at stige til 2,25 pct. for etårige rentetilpasningslån til årsskiftet.

Hertil kommer, at Danske Bank i går hævede renten på udlån med op til 0,5 pct. pga. uroen. Dermed overtrumfer storbanken Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord, der har holdt sig til 0,25 pct...

BRANCHENYT
Læs også