Lego på rekordkurs

Analyse: Lego sætter ny omsætningsrekord. Salget af de verdensberømte klodser går endnu bedre end ventet og nærmer sig i år 20 mia. kr.

På hvor mange forskellige måder er det muligt at kombinere seks helt almindelige, ensfarvede, otteknops Lego-klodser? En lille hjælp: Der er ni cifre i det korrekte svar.

Som det fremgår af det præcise facit senere i denne artikel, rummer de simple klodser svimlende mange muligheder.

Det har de gjort lige siden, opfinderen Godtfred Kirk Christiansen den 28. januar 1958 indgav patentansøgning på Lego-klodsen.

Men først nu er det ved at blive klart, at klodserne også rummer et svimlende stort økonomisk potentiale.

Mens legetøjsproducenter i resten af verden har lidt og kæmpet for at klare sig gennem de seneste års økonomiske krise, er Legos salg og indtjening tordnet i vejret.

I et højere tempo end nogensinde tidligere sprøjter klodserne ud af koncernens fabrikker i Danmark, Mexico, Ungarn og Tjekkiet.

Siden 2007 har Lego - under den værste økonomiske krise siden 1930'erne - fordoblet sin omsætning til 16 mia. kr. og øget indtjeningen før skat med 246 pct. til 4,9 mia. kr.

I 2010 tjente Lego 31 øre, hver gang virksomheden solgte varer for 1 kr.

Det bringer virksomheden op i en liga, hvor næsten ingen andre danske selskaber kan være med. Som det fremgår af denne uges JP Erhvervsanalyse fra Dansk Aktie Analyse, er Lego i særklasse den økonomisk stærkeste virksomhed i Region Syddanmark.

På globalt plan må konkurrenterne også bøje sig. Mens Lego har fordoblet omsætningen, har verdens største legetøjskoncern, Mattel, i perioden 2007 - 2010 haft et svagt faldende salg og omsætter nu for 30 mia. kr.

..

Læs også