Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

EU med til overfiskeri ved Afrika

EU betaler store summer for fiskeriaftaler, der er en dårlig forretning og giver overfiskeri.

EU betaler store millionsummer for fiskeriaftaler, der ifølge hemmelige rapporter er en dårlig forretning og tilmed bidrager til overfiskeri. Arkivfoto: Emilio Morenatti/AP

Hemmeligstemplede rapporter rejser alvorlig tvivl om grundlaget for de fiskeriaftaler, som EU har indgået med fattige lande i bl.a. Afrika.

EU bruger hvert år 1,1 mia. kr. på at skaffe unionens overtallige fiskeflåde adgang til andres farvande. Officielt får EU-fiskerne - primært fra Sydeuropa - blot lov til at fange ”overskudsfisk”, som aftalelandene ikke selv kan eller vil fange, og pengene øremærkes til agtværdige formål som at sikre en lokal bæredygtig fiskeripolitik, infrastruktur og lokalsamfund.

Men virkeligheden er en anden, afslører fortrolige evalueringsrapporter om de to største og dyreste aftaler med Marokko og Mauretanien, som Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Pressede fiskebestande

Rapporterne fortæller om fiskebestande, der er så pressede, at de ikke reproducerer sig i samme takt, som de bliver fisket. Om dårlig kontrol, og om penge, der ikke bliver brugt i overensstemmelse med aftalerne.

Især aftalen med Marokko er kontroversiel, fordi den vedrører fiskeri ud for Vestsahara, som Marokko besatte i 1975. Her tjener EU-fiskerne imidlertid så få penge, at det ville være en bedre forretning for EU at betale fiskerne for at blive hjemme og holde fri.

»Det er dybt godnat. Hvis man så kunne kalde det udviklingsbistand, var det fint nok, men intet tyder på, at det kommer befolkningen i Vestsahara til gode,« siger Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU.

Han er medlem af Europa-Parlamentets budgetkontroludvalg.

Stemte imod

Danmark stemte i sidste uge forgæves imod Marokko-aftalen, da den skulle fornys, og fødevareminister Henrik Høegh (V) truer med at gøre det igen, når Mauretanien-aftalen skal fornys næste år.

Europæisk fiskeri kæmper med en stor overkapacitet i forhold til mængden af fisk, og EU's fiskerikommissær, Maria Damanaki, erkender, at det dårligt kan forsvares at medvirke til overfiskeri i Afrika, samtidig med at vi forsøger at beskytte vores egne farvande.

BRANCHENYT
Læs også