Nationalbanken klar med et alternativ til Cibor-renten

Der skal være større gennemsigtighed på pengemarkedet, lyder det fra Nationalbanken, der derfor forsøger at skabe en ny interbank-rente.Den nye rente kan blive et alternativ til den omdiskuterede Cibor- rente, men bankerne tror dog ikke på ideen.

Nationalbanken er på vej med en ny interbank-rente, som skal sikre gennemsigtigheden på pengemarkedet.

Det er resultatet af måneders forhandlinger om Cibor-renten mellem Nationalbanken på den ene side, og bankerne og Finansrådet på den anden.

Fra et endnu ikke fastlagt tidspunkt i 2012 skulle det derfor være muligt at bruge den såkaldte Cita-renteswap som grundlag for en interbankrente, der kan bruges til at tjekke, om Cibor-renten afspejler bevægelserne på pengemarkedet korrekt, oplyser Nationalbanken.

»En supplerende referencerente vil være et yderligere værktøj til brug ved intern risikostyring og regnskabsmæssige forhold. Og den vil give slutbrugeren et reelt valg af underliggende reference,« skriver Nationalbanken i en rapport og slår fast, at man ikke har været tilfreds med Cibor-renten.

»Prisen på de faktiske handler er, især efter krisen, i høj grad modpartspecifik, hvorfor indikative priser ikke nødvendigvis afspejler faktiske handelspriser. Derved er referencerenter med til at øge gennemsigtigheden på pengemarkedet. Det kan være relevant for aktører og kunder, der ikke løbende deltager i pengemarkedet, men hvis finansielle positioner påvirkes af udviklingen i pengemarkedet.«

Intet reelt behov

..

Læs også