Bankerne var døde længe før Amagerbanken

Lokale Pengeinstitutters kritik af bankpakke III som hovedårsagen til bankernes fundingproblemer holder ikke, lyder kritikken fra flere sider.

Den gigantiske fundingpukkel på små 200 mia. kr., som de danske banker skubber foran sig frem mod statsgarantiernes ophør i 2013, er ikke en ondartet svulst skabt af bankpakke III.

Brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter har ellers været stærkt kritisk over for bankpakke III, som man mener bærer en meget stor del af skylden for, at de danske banker ikke kan hente funding i udlandet.

Men både sammenligning og klage holder ikke. Sådan lyder dommen fra Finanstilsynets adm. direktør, Ulrik Nødgaard.

»Amagerbankens lukning forværrede situationen. Det er der ingen tvivl om, men det er ikke sådan, at bankpakke III's ikrafttræden pludselig betød, at bankernes funding-muligheder forsvandt. For det store flertal af mindre banker var funding-markedet allerede frosset til efter finanskrisen. Anvendelsen af bankpakke III har så rykket overliggeren lidt op. Og så skal vi huske på, at den generelle økonomiske udvikling herhjemme også bidrager til, at danske banker skal betale mere for deres funding,« siger Ulrik Nødgaard.

Svækkede muligheder

..

Læs også