Gældsbekymring hærgede

Det danske aktiemarked mindskede en smule af sit tab i løbet af tirsdagen, og C20-indekset faldt 1,02 pct. til 427,40.

Det var fortsat den europæiske gældskrise, som prægede billedet, hvor der endnu ikke var fundet nogen løsning fra EU's side.

»Vi åbnede tirsdagen med markante fald, men disse blev minimeret en smule. Det italienske marked lå i plus, efter at de kortsigtede statsobligationer blev overtegnet - dog til en højere rente. Yderligere har de seneste dages fald måske været en overreaktion, og dermed er aktierne blevet samlet lidt op, men der er stadig nervøsitet i markedet, da der ikke er fundet nogen løsning i EU på gældsproblematikken. Herhjemme steg Pandora markant uden selskabsspecifikke nyheder, og det var primært var udenlandske investorer som købte op i aktien,« siger chefrådgiver Jesper Bamberger fra Nordea.

Pandora stod for et af de få lyspunkter i mandagens handel, da smykkeselskabet steg 5,8 pct. til kurs 151,8.

Vestas lukkede 0,6 pct. lavere i kurs 127,2. Konkurrencen er benhård på det kinesiske vindmøllemarked, hvor der konkurreres på prisen mellem de lokale spillere. Det skrev Bloomberg News efter Huayi Electric har dumpet priserne i en ny stor ordre. Huayi Electric har solgt 43 styk 1,5 MW-møller til Shanxi Fuguang Wind Power for 36 mio. dollars, hvilket giver en pris på 0,56 mio. dollars pr. MW. Vestas fik også negativt nyt fra Indien, idet en indisk fjernelse af vindstøtte kan koste investeringer for 540 mio. dollars. Det vurderede Bloomberg News Energy Finance, hvis Indien ender med at fjerne en kritiseret men gunstig skatteordning for vindindustrien.

FLSmidth faldt 0,9 pct. til kurs 425,0. Zambia, der er det land i Afrika, som producerer mest kobber, kan øge sin produktion markant de kommende år og dermed blive blandt de fem største kobbernationer i verden. Det skrev Bloomberg News. Danske FLSmidth fik i slutningen af juni en ordre på levering af udstyr til en kobbermine i Zambia. Ordren havde en værdi på 260 mio. kr.

Danske Bank tabte 0,8 pct. til kurs 94,3, og Sydbank endte 1,5 pct. lavere i kurs 108,4. Den norske storbank DnB Nor forbedrede sine resultater markant i 2. kvartal, hvor nedskrivningerne på udlån er tæt på halveret i forhold til for et år siden. Nettorente- og gebyrindtægterne var på 2007 mio. norske kr. mod 1814 mio. norske kr. i samme periode sidste år. DnB NOR steg 0,3 pct.

Tørlastrederiet D/S Norden lukkede 3,1 pct. højere i kurs 176,0, selv om kreditvurderingsinstituttet Moodys ikke venter en bedring af shippingmarkedet over de næste 18 måneder. Overkapacitet og store ordrebøger får skylden. Det skrev Moodys i en analyse tirsdag.

»Markedsforholdende for shippingindustrien vil højst sandsynligt blive forværret over de næste 12 til 18 måneder med tørlastsegmentet som det hårdest ramte. Den nuværende ordrebog inden for tørlast er på omkring 46 pct. af den eksisterende operative tonnage,« skrev Senior Credit Officer i Moodys Corporate Fiance Group, Marco Vetulli, og understregede, at 80 pct. af den nye tonnage går i søen inden for to år.

BRANCHENYT
Læs også