Analyse: Kortstriden

Hvorfor brokker EU sig? Siden 2005 har der været stor forskel på prisen for at bruge betalingskort i Danmark.

Betalinger med Dankort - som kan sidestilles med et internationalt debetkort - er gratis, men forbeholdt danske forbrugere. Danskeres betalinger med internationale debet- og kreditkort koster 0,40-0,75 pct. af det hævede beløb, mens udlændinges brug af internationale betalingskort pålægges et gebyr på 3,75 pct.


Hvorfor er økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen glad?

Han har fundet en løsning, som på en og samme tid stiller Kommissionen tilfreds, samtidig med at politikerne sikrer Dankortets særstatus.


Er Kommissionen tilfreds med løsningen?

Kommissionen anerkender øjensynligt, at den valgte model gør op med forskelsbehandlingen på danske og udenlandske kortbrugere.


Hvad betyder de nye regler for danskerne?

Betaling med internationale kreditkort som Mastercard, Diners og American Express vil blive pålagt et gebyr. Forretninger og virksomheder kan sende gebyret videre til kunderne. Det anslås at føre til gebyrregninger på 2,0-2,5 pct. af det hævede beløb


Hvad betyder de nye regler for udlændinge?

De slipper fremover billigere, hvad enten de betaler med kredit- eller debetkort som Maestro, Visa Electron eller Mastercard Debet.


Hvad betyder de nye regler for erhvervslivet?

Regningen for at modtage danske og udenlandske debetkort vil vokse markant. Samtidig venter der en regning for omstilling af betalingssystemerne til de nye regler.


Hvorfor er danske banker sure?

De mener, at regeringen og forligspartierne løber fra en aftale indgået i 2003, som forbyder, at danske forbrugere bliver afkrævet gebyr for betaling med internationale betalingskort. Aftalen var bankernes garanti for, at forbrugerne aldrig fik de millionstore gebyrregninger til virksomheder og forretninger at se.


Hvorfor er udenlandske banker sure?

De mener, at Danmark trods de nye regler fortsat giver Dankortet særbehandling, hvilket besværliggør angreb på det danske kortmarked...

BRANCHENYT
Læs også