Paradoks i toppen

D/S Norden har på tre år tabt to tredjedele af sin markedsværdi. Alligevel er rederiet den næstbedste til virksomhedsdrift i hovedstaden.

Carsten Mortensen kan ikke lide, at man kalder D/S Norden for kriseramt. Rederiets adm. direktør er stolt af, hvad der er sket med D/S Norden, siden finanskrisen satte ind.

»2009 og 2010 var brutale år efter en lang optur. Når jeg kigger tilbage, er jeg glad for, at motoren i D/S Norden under krisen er blevet trimmet rigtig godt, og vi har haft det økonomiske fundament til at håndtere udfordringer,« siger Carsten Mortensen.

Rederiet havde sidste år en vækst i omsætningen på 35 pct., en vækst i antallet af medarbejdere på 25 pct. og et overskud, som blev øget med mere end 50 pct.

At D/S Norden befinder sig helt i top på listen over mestre i virksomhedsdrift i hovedstaden, kan virke som et paradoks.

På halvanden måned i efteråret 2008 fik rederiet halveret sin aktiekurs, og siden maj 2008 er aktiekursen faldet fra kurs 620 til kurs 175.

2008 nåede alligevel at blive et fantastisk år for D/S Norden. Det primære resultat endte på 4,1 mia. kr. - hvor det i 2010 er dykket til 1,2 mia. kr.

Årsagen til dykket i såvel aktiekurs som resultat er finanskrisen, der har ramt konjunkturafhængige virksomheder ekstra hårdt. Og D/S Nordens kerneforretning er skibstransport af råvarer, hvor efterspørgslen øjeblikkeligt dykkede, da finanskrisen satte ind.

»Sådan er det at være i en cyklisk branche, hvor tingene kan skifte lynhurtigt. Men vi har haft råd til at gøre det rigtige hele tiden, og vi har nu en meget mere velsmurt maskine end før krisen,« siger Carsten Mortensen.

D/S Norden har optimeret forretningsgangene, har trimmet organisationen, systemer og processer og har fået nye kunder på lange, solide kontrakter.

BRANCHENYT
Læs også