Danmark tjener på euro-krisen

Både boligejerne, staten og virksomheder tjener på kort sigt på den voldsomme uro i Europa, fordi renten falder.

Krisen i Italien og i hele Europa har sendt investorerne på vild flugt fra risiko, og et af de få steder, hvor de føler sig sikre på at få pengene hjem, er i Danmark. Det gavner både stat, erhvevsliv og boligejere.

»Jeg tror, at der i et stykke tid vil være en lille positiv renteeffekt for danskere, og det betyder, at kassekreditten ikke eksploderer, virksomhederne kan låne lidt billigere, og det samme kan staten,« siger Lars Tranberg Rasmussen, senioranalytiker i Danske Bank.

Det vil også være en fordel for de danske boligejere, der skal låne i obligationer nu, og måske også for de mennesker med rentetilpasningslån, der skal refinansiere i september-oktober, hvis renteniveauet holder.

»Generelt giver uroen anledning til faldende boligrenter. Danske realkreditobligationer betragtes som sikker havn på de finansielle markeder. Så når efterspørgslen efter tyske statsobligationer er stor, er danske realkreditobligationer ofte et attraktivt alternativ. Derfor ser vi faldende boligrenter,« siger Mikkel Høegh, seniorøkonom i BRFkredit.

Krisen lægger også pres på euroen, og det kan blive en fordel for dansk økonomi. En svækket euro og dermed krone, fordi den skygger euroen, er godt for virksomhederne, fordi de danske varer dermed bliver billigere end f.eks. amerikanske og japanske.

Som kaldet kom kreditvurderingsbureauet Moody's med en analyse på dansk økonomi, hvor analytikerne fastholder Danmarks topkarakter på AAA og samtidig giver den stabile udsigter.

Moody's nævner den betydelige forværring, der er sket i styrken af de offentlige finanser, men skriver også, at de offentlige finanser fortsat er sunde, og der er overskud på betalingsbalancen.

Men det er en stakket frist, for en krise for fuld udblæsning i Europa vil ikke være godt på længere sigt.

»Hvis det ender med en dyb krise i Europa, vil det hæmme den generelle vækst, og det vil gå hårdt ud over vores eksport og vores egen økonomi,« siger Jan Størup Nielsen fra Nordea.

I går var markederne præget af stor panik. Renter og aktiekurser fløj op og ned som følge af usikkerheden om den italienske gældskrise, og det satte både aktier, euroen og statsobligationer fra de gældsplagede lande under pres. Det aftog dog i løbet af dagen.

De fleste analytikere regner også med, at Den Europæiske Centralbank vil hæve renten i EU inden nytår.

BRANCHENYT
Læs også