TDC: Vi graver ikke for andre

IT- og Telestyrelsen kræver, at TDC graver et kabel ud til hjem, der ønsker at blive koblet på fibernet.

Arkivfoto: Mikkel Tariq Khan

IT- og Telestyrelsen har pålagt TDC at åbne sit fibernet i hovedstadsregionen for andre udbydere.
 
Samtidig er TDC tvunget til at lægge et kabel ind til et hjem, der er inden for 30 meter af hovedkablet, hvis en udbyder i TDC's fibernet har fået en abonnent i husstanden.
 
Men det håber TDC at få ændret.
 
"Vi har anket det, fordi det er første gang, at vi ser en forpligtelse til at etablere infrastruktur, og det vil vi gerne have prøvet," siger direktør for jura og regulering i TDC, Miriam Hvidt.
 
Hun forklarer, at der er en stor omkostning forbundet med at grave et kabel de sidste meter ud til hjemmet, og med den nuværende model fra IT- og Telestyrelsen er det TDC, der skal dække omkostningerne ved gravearbejdet, selvom TDC ikke har kundeforholdet til slutbrugeren. 
 
TDC tvunget til at åbne
Styrelsen afgjorde 3. november sidste år, at TDC skal åbne nettet, så andre udbydere kan komme ind i nettet og tilbyde bredbånd til husstandene i hovedstadsområdet mod lejebetaling til TDC.
 
Efterfølgende har TDC valgt at anke den del af afgørelsen, der pålægger teleselskabet at grave ud til de husstande, som ønsker at blive koblet på fibernettet.
 
TDC har haft fibernettet siden november 2009, hvor telekoncernen købte det af energiselskabet Dong for 325 millioner kroner.
 
Afgørelsen, som TDC har anket, ligger nu hos Teleklagenævnet. Her fortæller sekretariatsleder Helle Rod, at nævnet forventer at have sagen på dagsordenen på det kommende møde 24. maj. Det sker dog fra tid til anden, at sager er så komplekse, at de bliver skubbet, tilføjer hun.

Læs også