Patentstridigheder kan vride halsen om på LibreOffice

Oracles lukning af OpenOffice stiller LibreOffice-folket i en spændt venteposition. Lukningen kan både ende i succes eller alvorlige bekymringer.

Læs også:

Oracle opgiver kommerciel version af Open Office

Oracle: Vi støtter stadig ODF

Oracle har lukket for den kommercielle udvikling af kontorpakken OpenOffice.

En af begrundelserne for den beslutning ligger i, at en hel stribe af projektets folk tidligere på året forlod Oracle og skabte deres egen kontorpakke under navnet LibreOffice.

LibreOffice er bygget på samme kode som OpenOffice, hvilket betyder, at Oracles beslutning kan få alvorlige konsekvenser for den nye kontorpakke.

Et af stridspunkterne handler om patenter, fortæller Leif Lodahl, som er manden, der står i spidsen for LibreOffice.

"Foreløbig ved vi ikke, hvilke vilkår der er, eller hvilke patenter som kan få indflydelse på LibreOffice," fortæller han.

"I værste tilfælde kan man forestille sig, at vi bliver hevet ud i juridiske slagsmål om patenteret materiale, hvis Oracle sælger dem videre til et andet firma, som ønsker at gøre krav på patenterne," vurderer han.

"Nogen reel betydning for produktet har det nok ikke, men det kan blive rigtig, rigtig dyrt i advokatregninger. Det vil vi gerne undgå."

Koderettigheder
Også copyright på koden er vigtig.

"Hvis man eksempelvis vil skifte til en anden licens-type end LGPL, kan det have en betydning, hvem der har copyright. Hvis den kan overlades til os, behøver vi ikke gå til samtlige udviklere for at høre, om et licens-skifte er i orden, hvilket i praksis er umuligt," siger Leif Lodahl.

LGPL er en forkortelse af Lesser General Public License, og det er en software-licens, der er udarbejdet af Free Software Foundation.

CloudOffice som open source
Hvis alt blæser i den rigtige retning for LibreOffice, vælger Oracle at lægge sin online kontorpakke, CloudOffice, ud som et open source-projekt.

"Det vil være en kæmpe gave at få adgang til den kontorpakke," siger Leif Lodahl.

"Så alt efter udfaldet af forhandlingerne kan resultatet blive enten: Det er godt nok træls det her eller Yaahhh!," siger han.

Oracle holder stadig kortene tæt ind til kroppen, og firmaet ønsker ikke at fortælle, hvad planen for OpenOffice er.

Læs også:

Oracle opgiver kommerciel version af Open Office

Oracle: Vi støtter stadig ODF

Læs også