Renterne steg i afventen på EU-topmøde

Ved dansk lukketid sukkede handlerne over, at der endnu ikke var kommet et resultat fra topmødet i Bruxelles. Torsdagen begyndte med rygter om enighed mellem EU-sværvægterne Frankrig og Tyskland om en ny hjælpepakke til Grækenland.

Resultatet af usikkerheden og spekulationer var rentestigninger over en bred kam bortset fra i "kriselandene".

Renten i Italien og Spanien faldt mere end 20 basispoint for de 10-årige obligationer. I Grækenland faldt den 10-årige rente med knap 90 basispoint, og også Portugal og Irland oplevede faldende renter. I de to lande var rentefaldet på knap 20 basispoint og mere end 60 basispoint.

Renten på den danske 10-årige statsobligation med udløb i 2011 steg til omkring 3,11 pct. torsdag, 10 basispoint højere end slutnvieauet onsdag. Slutniveauet svarede til en kurs på omkring 99.

Med til også at påvirke markedet var skuffende tillidstal for Eurozonen og den største økonomi i Europa, den tyske.

»Nøgletallene understreger de vanskeligheder, som euroområdets økonomi kæmper med i øjeblikket. Håbet om, at et rebound i den økonomiske aktivitet står lige om hjørnet efter den tydelige afmatning i løbet af andet kvartal, blev således svækket efter et større end ventet fald i de foreløbige PMI-indeks for euroområdet i juli,« skriver cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen i en kommentar.

Det samlede tillidsindeks, PMI Composite, faldt til 50,8 fra 53,3 mod analytikernes forventning om en værdi på 52,6. Det bragte den sammensatte PMI-indikator ned på det laveste niveau siden august 2009.

Tillidsindikatorerne for Tyskland kom ligeledes ud lavere end ventet både for fremstillingsindustrien og servicesektoren. Henholdsvis 52,1 mod en forventning om 54,1 og 52,9 mod en forventning om 56,1.

Det er klart mere alvorligt for finansmarkederne end tallene for Eurozonen, vurderer rådgiver i Nordea Jesper Bamberger.

Læs også