Markedet ventede på EU

Det danske aktiemarked lukkede torsdag højere. Stemningen var nervøs og afventende. Der blev skelet til skærmene og ventet på nyheder fra topmødet i EU. Efter at aktierne lå negativt fra morgenstunden, tog en vis positiv stemning over, og værdipapirerne steg mod handelens slutning.

C20-indekset lukkede 0,64 pct. højere i 433,83. Den positive stemning var drevet frem af bankerne, dels i kølvandet på regnskabet fra en af de sidste større nordiske banker, Swedbank, og dels i forventning om en løsning på den græske krise. I Europa lå bankaktierne generelt omkring 4 pct. højere, oplyser aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger.

I Europa trak banksektoren i Stoxx-600 indekset op med 4,5 pct. Og det påvirkede også de danske banker, der fik et løft fra regnskabet fra Swedbank, anførte Jesper Bamberger.

»Generelt steg banksektoren i Europa på forventningen om, at der kommer en løsning på det græske problem, således at der ikke kommer tab i de store og PIIGS-eksponerede banker,« vurderer Jesper Bamberger.

Swedbanks regnskab var stort set som ventet.

Aktierne i Sydbank endte 7,7 pct. højere i 127,8 kr. Banken har ingen eksponering til PIIGS-landene. Danske Bank steg 3,5 pct. og lukkede i 103,40. De to C20-banker tegnede sig for en første- og en andenplads i C20-indekset torsdag.

Nordea uden for indekset lukkede i 56,25, 1,7 pct. højere, mens Jyske Bank lukkede i 219,5 efter en stigning på 6,5 pct.

På tredjepladsen i C20 kom Carlsberg, der vendte rundt i dagens handel efter en "trading update" fra konkurrenten SABMiller. Carlsberg steg 2,5 pct. til 528,5 kr., men var torsdag formiddag nede i 507,50 kr.

SABMiller meldte for 2. kvartal om en omsætningsvækst på 7 pct. og en generel volumenvækst på 5 pct. Rusland blev fremhævet med en vækst på 11 pct. målt på volumen, og samtidig hives Ukraine frem som succeshistorie.

»SABMillers tal ser fornuftige ud, specielt hvis vi skal trække nogle linjer over til Carlsberg. Polen arter sig bedre, end det har gjort længe. For Rusland har andre været ude med sløje tal, men SABMiller formår at gå frem. Bryggeriet var også hårdt ramt af afgiftsstigningerne sidste år, så man skal nok tage de 11 pct. med et gran salt,« sagde Carlsberg-analytiker hos Sydbank Morten Imsgaard.

Defensive aktier havde en hård dag, hvilket Novo Nordisk i bunden af C20-indekset var bevis for. Aktien lukkede med et fald på 1,2 pct. i 649 kr.

Uden for indekset floppede Tower under ganske lille omsætning. 27 pct. af selskabets tyske portefølje erklæres insolvent, mens der fortsat forhandles om at redde den resterenden del. Aktien lukkede efter få handler med et fald på 11,4 pct. i 31 øre.

SAS reagerede på flere dages fald. Aktien lukkede 7,6 pct. højere i 11,30 kr., men er de foregående fem handelsdage faldet 16 pct. på negative ytringer fra bl.a. analytikeres hos USB og Nordea.

Læs også