Lavere lånegrænse vil give boligkaos

Lavere lånegrænser for private boliger er blandt buketten af løsninger, der i øjeblikket er til debat i realkreditbranchen. Men topchefen for BRFkredit, Sven Blomberg, advarer mod en nedsættelse.

En nedsættelse af belåningsprocenten for private boliger fra 80 pct. til 70 pct. kan i sidste ende blive realkreditbranchens udspil til flokken af kritikere af danske rentetilpasningslån.

Ifølge adm. direktør for BRFkredit Sven Blomberg er modellen en af de mange løsninger, der overvejes i branchen for at fastholde tilliden til de danske realkreditobligationer.

Det europæiske banktilsyn EBA lod i går meddele, at tilsynet frem til 2015 vil teste likviditeten i realkreditobligationerne. Samtidig fastslog EU-Kommissionen dog i en længe ventet rapport om det europæiske banksystem, at danske realkreditobligationer foreløbig uændret skal kunne indgå som sikre aktiver på lige fod med statsobligationer i bankernes likviditetsbeholdning.

»Som en konsekvens af en eventuel kommende opstramning af reglerne for det danske realkreditsystem er alt i spil. Nu har EU givet os luft, og vi ser naturligvis også på følgerne af en eventuel nedsættelse af belåningsgrænserne, sådan som Nationalbanken har anbefalet« siger Sven Blomberg.

»Det vil skabe endnu bedre sikkerhed for realkreditobligationerne. Men det vil medføre et administrativt kaos af et omfang, som jeg stærkt vil advare imod. Hvad skal man f.eks. stille op med en refinansiering af et lån under en 80 pct.s grænse til en nyt lån under en 70 pct.s grænse?« spørger Sven Blomberg.

Løbende refinansiering


Han oplyser, at BRFkredit i øjeblikket overvejer at lade etårige rentetilpasningslån refinansiere fra dag til dag i stedet for at lade dem alle bortauktionere samlet.

»Har du f.eks. optaget et boliglån den 22. juli, kan lånet blive refinansieret den 22. juli året efter. Dermed vil vi få en løbende refinansiering og en spredning af risikoen. Det vil kunne imødegå kritikken fra EU-Kommissionen om usikkerheden ved det nuværende auktionssystem,« siger Sven Blomberg.

Læs også