100 mio. til at komme videre for

EU-midler skal omdanne arbejdere fra Lindøværftet til alt fra skolelærere til viceværter.

De godt 2.000 ansatte, som de seneste to år har mistet jobbet på Lindøværftet, bliver spredt for alle vinde. Værftet har sammen med Kerteminde Kommune søgt om 100 mio. kr. fra EU's globaliseringsfond for at kunne efteruddanne de fyrede til fag, hvor der er arbejde at finde.

»Mange skal orientere sig mod noget helt andet, for der er i forvejen meget få job at finde,« siger borgmester Sonja Rasmussen.

Før i tiden kunne folk, som mistede jobbet på skibsværftet, ofte finde et nyt job i Munkebos lokale industri. Men de virksomheder har enten flyttet produktionen til udlandet eller er lukket under finanskrisen.

Fyns højeste ledighed


Mens nogle rejser til Norge for at arbejde på olieboreplatforme, går andre mod job som folkeskolelærere, viceværter eller social- og sunhedshjælpere.

Kerteminde Kommune har på grund af Lindøværftets lukning den højeste ledighed på Fyn, og det bekymrer borgmesteren.

»Det er vigtigt, at vi ikke lader os slå ud. Men jeg kan godt forstå, det er et chok, når man har arbejdet samme sted i 20 år siden sin læretid og pludselig mister det,« siger Sonja Rasmussen.

Hun håber, at de 100 mio. kr. kan give de ledige troen på fremtiden.

500-700 job skabt


Det sidste skib ligger færdigt ved dokken på Lindøværftet inden udgangen af 2011, men de enorme produktionshaller er ved at blive overtaget af nye virksomheder, i takt med at Lindøværftet bliver til Lindø Industripark. 500-700 job er allerede skabt på området.

»De nye virksomheder som Siemens og Smulders ser muligheder i den arbejdskraft, som var på værftet, fordi de har erfaringer i at arbejde med tungt stål,« siger Michael Nymark Hansen, divisionsdirektør på Lindø Industripark.

Læs også