»Vi venter på gennembruddet«

En enestående evne til omstilling har reddet Munkebo fra at blive lagt øde efter lukningen af Lindøværftet. Nu venter byen på det gennembrud, som skal sætte gang i hjulene.

For de fleste kommuner i Danmark er det katastrofalt, når en arbejdsplads lukker og fjerner 2.000 job på to år. Netop det er sket i Munkebo på Fyn, hvor Lindøværftet i 2009 måtte lukke efter dårlige regnskaber og færre ordrer på nye skibe.

Hverken byen eller kommunen er dog blevet ramt så hårdt som frygtet. Indbyggere, politikere og erhvervsdrivende formåede at dreje skarpt, da vejen pludselig slog et sving.

»Folk har set virkeligheden i øjnene, mens der stadig var tid. De private har været gode til ikke at gældsætte sig for hårdt og har klaret sig med et lavere forbrug,« siger Henrik Damsgaard, områdechef i Nordea på Fyn.

Han glæder sig især over, at de fleste har været i stand til at blive i huset. Det er til gengæld gået hårdt ud over detailhandlen, som sammen med områdets små og mellemstore virksomheder er de store tabere.

Halvdelen af Lindøværftets ansatte boede i Kerteminde Kommune, hvor Munkebo ligger, og kommunen har kæmpet en umulig kamp i forsøget på at skabe nye job, mens værftet lukkede. Antallet af ledige er skudt i vejret, og kommunen har nu det højeste antal arbejdsløse på Fyn.

Det går bedre


..

Læs også