Telenor undgår giftig cocktail

Et farvel til dyre mobiltilskud og faldende lønudgifter er med til at puste til indtjeningen i Telenor.

Færre mobilkunder, der bruger færre penge.

Det er normalt en giftig cocktail for et mobilselskab. Alligevel kommer Telenor ud af 1. halvår med en indtjeningen, der stryger 14 pct. i vejret sammenlignet med sidste år.

Stigningen sker, selv om salget det seneste år er mærket af 134.000 færre mobilkunder, ligesom de nuværende Telenor-kunders månedlige mobilregning i gennemsnit er faldet 7 pct. - fra 184 kr. til 171 kr.

Telenors danske topchef kalder udviklingen et rigtigt godt resultat og forklarer de stigende indtægter med en række sparetiltag.

»Vi var de første blandt de store selskaber, der introducerede fastprispakker og gjorde op med de dyre tilskud til mobiltelefoner. Det kan vi se har en positiv effekt. Samtidig er vi lykkedes med at knække omkostningskurven i virksomheden, som ellers har ligget fast på et for højt niveau igennem flere år,« siger Jon Erik Haug, adm. direktør i Telenor Danmark.

Et farvel til månedlige millionudgifter til tilskud til dyre mobiltelefoner luner i Telenor-kassen.

Det samme gør sidste års fyringsrunde, der i september sendte 200 Telenor-ansatte på porten.

Ikke et ord om fyringer


Spørgsmålet er, om der venter Telenors godt 2.000 ansatte endnu en fyringsrunde efter sommerferien.

Jon Erik Haug nævner intet om fyringer i kommentarerne til halvårsregnskabet.

Omvendt erkender han, at indtjeningen står til at blive ramt af Telenors farvel til omkring 200.000 Onfone-kunder, som i den kommende tid skifter fra Telenors netværk til TDC, der købte Onfone i maj.

Med sig tager Onfone-kunderne en trecifret millionomsætning, og det vil kunne mærkes, erkender Telenor-chefen.

»Onfone forlader i den kommende tid vores netværk, hvilket vil betyde en nedgang på et par procentpoint i vores indtjening,« forudser Jon Erik Haug.

Blus på priskrigen


Alene for 2. kvartal vil 2 procentpoint betyde et fald i indtjeningen på 31 mio. kr.

Samtidig er der fuld blus på priskrigen på mobilmarkedet anført af bl.a. Telenors lavprisselskab CBB Mobil, hvilket alt andet lige er skidt nyt for både Telenor-kassen og medarbejderne.

Kommer der endnu en fyringsrunde i løbet af efteråret, vil det imidlertid blot følge den udvikling, som Telenors koncernchef, Jon Fredrik Baksaas, skitserede, da han i begyndelsen af maj præsenterede resultatet for 1. kvartal.

Her slog han fast, at omkostningerne i de nordiske selskaber skal falde. På spørgsmålet om det vil betyde nye fyringer, lød svaret:

»Antallet af fuldtidsansatte er løbende blevet reduceret år til år, og den udvikling vil sandsynligvis fortsætte.«

Telenor er i Norden i Norge, Sverige og Danmark.

Læs også