Til kamp for iPhone-jailbreak

Tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen (K) har spurgt EU-Kommissionen, om jailbreaks af iPhones er okay i Europa.

Foto: Niels Hougaard

Sidste sommer afgjorde det amerikanske ophavsretskontor, at hackede - eller såkaldt jailbreakede - iPhones og iPod touch-enheder nu ikke længere kunne betragtes som ulovlige.
 
Det fik blandt andet hurtigt hackerne på gaden med software-værktøjer, der kunne åbne de dyrt indkøbte Apple-produkter så let som en dåse sardiner. 
 
Dermed var vejen åben for pirat-applikationer, der ikke først skulle igennem Apples øjne og selskabets salgssalær på 30 procent.
 
I dette forår har tidligere vicestatsminister og nuværende Europaparlamentsmedlem Bendt Bendtsen fra Det Konservative Folkeparti så fulgt op på sagen fra USA.

Han har for en måneds tid siden spurgt EU-Kommissionen, om EU-borgere også frit kan ændre i Apples software uden at bryde med europæisk eller national ophavsret.
 
Jailbreak er okay
Nu har Kommissionen svaret på Bendt Bendtsens spørgsmål:  
 
"Som hovedregel mener Kommissionen, at forbrugerne bør være i stand til uden begrænsninger at udnytte de elektroniske apparater, de har købt, og om ønsket ændre deres hardware og software med henblik på personlig brug," lyder det fra Michel Barnier, der er EU-kommissær for det indre marked og tjenesteydelser.
 
"Generelt er Kommissionen af den overbevisning, at man bør fremme interoperabilitet for indhold og styresystemer," fortsætter Michel Barnier.
 
Ingen garantier med åbnede telefoner
Den franske kommissær understreger samtidig i sit svar, at situationen i Europa ikke helt kan sammenlignes med USA.
 
"US Copyright Office, som ikke findes tilsvarende i Europa, har i henhold til amerikansk lov fået tillagt visse lovgivningsmæssige beføjelser, ifølge hvilke det har kunnet vedtage, at brugerne under visse omstændigheder lovligt kan anvende jailbreak," forklarer Michel Barnier i sit skriftlige svar til Bendt Bendtsen.
 
Han fremhæver også, at fabrikanter som Apple fortsat bør have ret til at ophæve garantien og nægte at reparere apparaterne, hvis disse er blevet ændret i strid med fabrikantens instrukser.

Læs også