Trist uge for det danske aktiemarked

Børsen i København lukkede fredag ned med røde tal på skærmen for femte dag i træk.

Dermed måtte C20 for første gang siden juli 2009 notere sig en hel uge uden en eneste positiv dag. De volatile aktier lå øverst i udsalgskurven, da investorerne skyede risiko i takt med, at de amerikanske politikere ikke kan finde en løsning på landets gældsproblemer.

C20 lukkede fredag i minus 1,3 pct. i indeks 420,5. For hele ugen måtte indekset notere et dyk på 4 pct. fra indeks 438,05.

»Markedet er ultranervøst igen, for alle frygter, hvad der vil ske i USA i weekenden. De fleste investorer minimerer deres risiko før weekenden, for vi er på vej ind i ingenmandsland, hvor man ikke ved, hvad der vil ske,« siger Chef for Sales Trading i Danske Markets, Mads Zink, til Ritzau Finans.

Det danske marked var ikke blot trykket af problemerne i USA, der også bød på meget skuffende tal for BNPet i 2. kvartal, men også af kreditvurderingsbureauet S&P, der fredag spåede, at op til 15 banker yderligere kan gå under.

»Der bliver generelt solgt ud, men der er ikke panik endnu. Der er ikke mange, der vil købe nu, når man kan vente til onsdag og have en løsning eller det modsatte i USA. Den nervøsitet har spredt sig til alle verdens markeder. Derfor er det også de volatile aktier, der får klø,« siger Mads Zink.

I den klasse ligger Pandora, der dykkede 2,9 pct. til kurs 148,60 og med 10,6 pct. for hele ugen. Vestas faldt 1,1 pct. til kurs 114,60, hvilket fik aktien til på ugebasis at falde 9,4 pct.

FLSmidth dykkede fredag efter bekymrende nyt fra den markant mindre finske konkurrent Outotec. Den finske producent til minebranchen kunne med en omsætning på 288,3 mio. euro og et resultat pr. aktie på 0,17 euro i 2. kvartal ikke leve op til markedets forventninger. Det sendte aktien markant ned, og FLSmidth mærkede effekten med et fald på 1,5 pct. til kurs 403.

A.P. Møller - Mærsk led, ud over et forværret makroøkonomisk billede, under en nyhedsstrøm, der ikke lover godt for shippingindustrien. Flere af selskabets konkurrenter har på det seneste måttet annoncere nedjusteringer. Japanske Nippon Yusen ser nu et overskud på 5 mia. yen, hvor det tidligere spåede et plus på 34 mia. yen. Også Mitsui og K-Line har nedjusteret deres forventninger. Mærsks B-aktie faldt 1,6 pct. til kurs 39.820. Dermed endte ugen med et samlet fald på 7 pct.

Blandt sidepapirerne tabte Rockwool terræn på trods af gode meldinger fra konkurrenten Saint-Gobain, der oplevede en fortsat salgsvækst i 2. kvartal og meldte om fornyet aktivitet på byggemarkederne. Rockwool tabte 0,4 pct. til kurs 612,50.

Ritzau Finans

Læs også