Næste stop Novo Nordisk

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk leverer næste store danske halvårsregnskab. • En stribe udenlandske regnskaber ventes at trække opmærksomhed, selvom stemningen i høj grad kan blive styret af gældsproblemet i USA.

Mandag


Der kommer mandag danske makrotal med detailsalget og erhvervstillidsbarometer, og det kan kaste lidt lys over den danske udvikling.

Det hollandske DSV-peerselskab TNT Express fremlægger regnskab for andet kvartal. TNT Express blev i slutningen af maj 2011 udskilt fra TNT, hvor postaktiviteterne er fortsat i TNT, som dog ændrede navn til PostNL, mens speditions- og pakkeleveringsaktiviteterne er fortsat i TNT Express. Den 19. juli sagde finanshuset Goldman Sachs, at man skulle sælge TNT Express-aktien forud for regnskabet for andet kvartal, idet finanshuset forventer store og fortsatte tab i Brasilien.

Den amerikanske NKT Cable konkurrent General Cable fremlægger regnskab efter amerikansk lukketid. I seneste regnskab blev det til en positiv overraskelse fra General Cable, og samtidig skrev General Cable, at omsætningen vil nå 1,58-1,63 mia. dollar i andet kvartal med en EPS-indtjening på 75-85 cent per aktie. I regnskabet for første kvartal sagde koncernchef Gregory B. Kenny, at det europæiske marked fortsat er det svageste, når det kommer til efterspørgsel og prissætning. Regnskabet fra NKT Holding ventes den 23. august.

Det amerikanske ISM erhvervstillidsbarometer kan trække lidt opmærksomhed, da markedet fortsat frygter, at økonomien ikke komme får gang i væksten, efter at det såkaldte softpatch ser ud til at være længere end ventet. ISM erhvervstilliden for industrien regnes for at være en ledende indikator og følges derfor tæt ved vendepunkter i økonomien. Barometeret skabte nervøsitet i maj med et dyk til 53,5, men steg dog i juni til 55,3. Økonomerne venter, at ISM vil falde lidt til 55 i juli. Det vil indikere en god vækst i økonomien.

Tirsdag


Investorerne i Novozymes får branchenyt fra den amerikanske ethanolproducent Archer Daniels Midland, som kommer med regnskab for sit forskudte fjerde kvartal. Novozymes er enzymleverandør til ethanolproducenterne, og derfor er fokus på afsætningen. Archer Daniels Midland nyder godt af øget efterspørgsel på biler i Brasilien, hvor cirka halvdelen af bilerne kører på benzin blandet med ethanol. I øjeblikket køber Brasilien rekordstore mængder af ethanol fra USA, idet en stigende pris på sukker fordrer raffinaderierne til at reducere mængden af sukkerrør, som laves til benzin til biler.

Det canadiske bryggeri Molson Coors er tirsdag aktuel med regnskab for andet kvartal, hvilket er interessant for Carlsberg-investorerne. Molson Coors har joint venturet MillerCoors på det amerikanske marked med det britiske bryggeri SABMiller, og i Storbritannien har selskabet ølmærket Carling, hvilket er interessant i relation til Carlsberg. I regnskabet for første kvartal blev indtjeningen i Storbritannien mere end fordoblet som følge af mindskede pensionsbetalinger samt højere gennemførte prisstigninger på øl.

Det britiske mineselskab Xstrata, som er storkunde og samarbejdspartner med FLSmidth, aflægger regnskab for andet kvartal, hvilket sker en uge efter markedsopdateringen for samme kvartal. Her kunne mineselskabet melde om en stærk volumenvækst inden for kul til kraftværker, kobber, platin, nikkel og zink efter problemer i første kvartal grundet de australske oversvømmelser.

Onsdag


Genmab er onsdag efter lukketid aktuel med regnskab for andet kvartal, hvilket sker lidt over en uge efter Azerra-samarbejdspartneren Glaxosmithkline offentliggjorde en fremgang i salget af Azerra til 10,5 mio. pund fra 9 mio. pund for første kvartal. Ud af dette forventer Genmab en royalty-betaling på 17,7 mio. kr. Aktien har igennem det seneste år fået en mængde prygl. Seneste kursfald kom i juni, da biotekselskabet besluttede at stoppe de kliniske forsøg af kræftmidlet zalutumumab, efter det ikke lykkedes at finde en tilfredsstillende partner til at videreføre udviklingen af midlet. Meldinger om salget af produktionsfaciliteterne i Minnesota vil også tiltrække sig interesse.

Amerikanske Dendreon, som med medikamentet Provenge mod prostatakræft er konkurrent til Bavarians pipelinemedikament Prostvac, præsenterer regnskab for andet kvartal. I første kvartal steg Dendreons salg af Provenge fra næsten ingenting til 28,1 mio. dollar, mens forventningerne til helåret lød på 350-400 mio. dollar. Markedsdeltagerne venter, at Bavarians Prostvac kan nå markedet i 2014, hvis testresultaterne arter sig.

Torsdag


Novo Nordisk fremlægger før åbningstid halvårsregnskab, hvor analytikerne venter, at Novo Nordisk vil leverer en omsætningsfremgang på 7,8 pct. til 16,6 mia. kr. i første halvår, mens driften (EBIT) ventes at stige 6,7 pct. til 5,38 mia. kr. Novo Nordisk arbejder på at få diabetesmedikamenterne Degludec og Degludec Plus på markedet, og de ventes at blive Novo Nordisk næste store vækstdrivere. Der er dog noget tid endnu, da Novo Nordisk i andet halvår 2011 vil indsende registreringsansøgningen til sundhedsmyndighederne. Novo Nordisk ventes i andet halvår 2011 at indsende en registreringsansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder om Degludec og Degludec Plus, men Swedbank skriver i en analyse, at væksten i Novo Nordisk på den korte bane kan være langsommere, dog også at Novo Nordisk på den lange bane er en solid vækstcase med en stærk eksponering i emerging markets. Novo Nordisk prognoser for 2011 er en omsætningsvækst på 8-10 pct. i lokalvaluta og en driftsindtjeningsvækst på 15 pct. i lokalvaluta. Væksten i kroner vil være lavere grundet den svækkede dollar. Nye meldinger om pipeline vil som altid trække opmærksomhed.

Den store hjemlige telekoncern TDC vil også fremlægge halvårsregnskab. Det amerikanske finanshus Citigroup skrev i en analyse fra den 14. juli, at TDC er det teleselskab i Norden, hvor der er størst risiko for et svagt regnskab. Ifølge Citigroup har TDC oplevet stor konkurrence fra Onfone, som TDC efterfølgende har opkøbt med henblik på at fjerne lavpriskonkurrenten og eliminere prispresset. TDC købte den 18. maj Onfone for 288-313 mio. kr. på gældsfribasis. Citigroup har givet TDC-aktien en holdanbefaling.

Omvendt kan Onfone-opkøbet tolkes positivt med et fremadrettet perspektiv.

»Opkøbet af Onfone vil styrke TDC's forbrugerbrand især ved kunderne med fokus på mobildata, og yderligere vil opkøbet lette for prispresset,« vurderer sydbankanalytiker Morten Imsgard, og han har en positiv overvægt anbefaling på TDC-aktien. Imsgard hæfter sig også ved, at tv-divisionen Yousee er en af TDC bedste vækstenheder. Det er ventet, at TDC vil fastholde forventningerne til 2011. Omsætningen ventes at stige med 0-1 pct. EBITDA-vækst på ca. 2 pct. fra 2010.

Den britiske udbyder af satellitkommunikation Inmarsat, der ejer og driver satellitter til overførsel af telefoni og data, aflægger regnskab for andet kvartal torsdag morgen. Meldinger om efterspørgsel og forventninger i regnskabet kan give en indikation på udviklingen hos Thrane & Thrane, som blandt andet udbyder kommunikationsudstyr til Inmarsat-satellitter. I starten af juli skrev finanshuset JPMorgan, at det forventer at Inmarsats andet kvartal vil blive vanskeligt sammenlignet med samme periode året forinden. Dog venter finanshuset, at det maritime marked vil blive forbedret i forhold til forrige kvartals fald på 2,4 pct.

Fredag


Den amerikanske husholdsproduktfabrikant Procter & Gamble fremlægger regnskab for andet kvartal. Procter & Gamble køber både vaskemiddelenzymer hos Novozymes og Danisco, og regnskabet fra Proctor & Gambel giver en indikation for markedsudviklingen. Den britiske konkurrent Reckitt Benckiser udtalte til Aktiefokus efter sit regnskab i onsdags, at vaskepulversalget i Europa er fladt til lidt faldende, og især det sydeuropæiske marked er under pres. Yderligere nævnes det, at de tre store Procter & Gamble, Unilever og Henkel har ført en hård prispolitik, og det har givet et fortsat prispres.

Læs også