Boligejere mister boligen

Realkreditselskaber overtager stadig flere boliger fra danskere, som ikke kan betale terminen. • Buddene på tvangsauktioner er ikke høje nok til at dække gælden.

Stadig flere boligejere ender med at tvangssælge deres hus til realkreditselskabet, når de havner i økonomiske problemer.

Nye tal viser, at antallet af overtagne ejerboliger hos realkreditselskaberne er steget for 17. kvartal i træk, og den 1. juli lå selskaberne inde med 661 ejerboliger.

Det er populært sagt sidste udvej, som kun kommer i anvendelse, hvis realkreditselskaberne ikke kan få dækket deres gæld på en tvangsauktion, fordi buddene ikke er høje nok.

»Der er grænser for, hvor meget man vil afskrive på en ejendom på en tvangsauktion. Hvis realkreditselskabet mener, at prisen er urealistisk lav, kan det vælge at overtage ejendommen,« siger Karsten Beltoft, direktør i brancheforeningen Realkreditforeningen.

I begyndelsen af 2007 havde realkreditselskaberne overtaget ni boliger.

Den gang havde både økonomien og boligmarkedet det godt.

»Tidligere kunne familier sælge boligen normalt, hvis de kom i problemer, men nu er aktiviteten på markedet lav. Samtidig er flere kommet i problemer som følge af krisen,« siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit.

Realkreditforeningen glæder sig over, at omfanget af tvangssalg til realkreditselskaberne ikke ligger på et højere niveau. Det seneste kvartal blev der overtaget 198 boliger og solgt 183.

»Det giver en beskeden stigning på 15 boliger, og det er bemærkelsesværdigt i lyset af, hvor afdæmpet aktiviteten er på boligmarkedet,« siger Karsten Beltoft.

Forklaringen er primært den forholdsvis stabile udvikling i arbejdsløsheden, men også den lave rente.

Det påpeger både Realkreditforeningen og BRFkredit.

»Det er når indkomsten falder bort, at boligejere kommer i problemer. Det skyldes arbejdsløshed, skilsmisse og dødsfald,« siger Karsten Beltoft.

Forventer tallet stiger


Realkreditforeningen forventer en fortsat stigende tendens.

»Der er ikke noget, der indikerer, at der umiddelbart kommer gang i boligmarkedet,« siger Karsten Beltoft.

Udover realkreditselskaberne overtager banker boliger på tvangsauktioner.

Bankernes interesseorganisation, Finansrådet, oplyser, at den ikke indsamler tal for hele branchen.

Men hos Nordea og Jyske Bank er omfanget beskedent.

»Banken har ganske få ejendomme - i omegnen af en håndfuld,« siger pressechef Claus Christensen fra Nordea.

Jyske Bank overtog 10 ejendomme sidste år og har indtil nu overtaget fem i år.

»Nogle steder i landets yderområder er priserne faldet 30-50 pct. Så er det klart, at realkreditselskabernes pant er i fare, og derfor er det ikke så mærkeligt, at de overtager flest ejendomme,« siger prokurist Ernst Beck fra Jyske Bank.

Tidligere kunne familier sælge boligen normalt, hvis de kom i problemer, men nu er aktiviteten på markedet lav.”
Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit

Læs også